Днес руският президент Владимир Путин обвини западните страни в разпалването

...
Днес руският президент Владимир Путин обвини западните страни в разпалването
Коментари Харесай

Путин не отстъпва пред Украйна и настоява, че Западът е виновен

Днес съветският президент Владимир Путин упрекна западните страни в разпалването и поддържането на войната в Украйна, отхвърляйки, каквато и да е виновност за Москва съвсем година след нахлуването на Кремъл в нейния комшия, което умъртви десетки хиляди хора, предава „ Асошиейтед прес “.

В своето дълго отлагано послание към нацията Путин показа страната си – и Украйна – като жертви на западната двойна игра и сподели, че Русия, а не Украйна, се бори за самото си битие. В петък преди първата годишнина от войната съветският президент посочи:

„ Ние не водиме война против украинския народ. Украйна стана пленник на киевския режим и неговите западни господари, които на процедура окупираха страната “.

Речта повтори литания от недоволства, които съветският водач постоянно е предложил като опрощение за необятно осъжданата война, като в същото време се зарича за липса на военно занемаряване на украинските територии, които той нелегално анексира, явно отхвърляйки всевъзможни мирни оферти в спор , който разсъни страховете от нова Студена война .

Русия нахлу на 24 февруари 2022 година и се насочи към Киев, явно очаквайки бързо да превземе столицата. Но твърдата опозиция от страна на украинските сили – подкрепени от западни оръжия – върна войските на Москва обратно . Докато Украйна си върна доста области, в началото завзети от Русия, двете страни затънаха в борби око за око в други.

Войната съживи остарялото разделяне сред Русия и Запада , даде нов живот на алианса на НАТО и сътвори най-голямата опасност за ръководството на Путин, траяло повече от две десетилетия. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, напълно скоро след изненадващо посещаване в Киев, беше в Полша във вторник на задача да втвърди това западно единение – и възнамерява личната си тирада.

Очакваше се наблюдаващите да претърсят обръщението на Путин за всевъзможни признаци за това по какъв начин съветският водач вижда спора, къде може да го води и по какъв начин може да приключи той. Въпреки че конституцията изисква президентът да изнася речта всяка година, Путин по този начин и не произнесе такава през 2022 година, когато войските му нахлуха в Украйна и претърпяха многократни неуспехи .

Голяма част от речта обхващаше остарели тематики – макар че Путин внезапно усили напрежението с Вашингтон , като разгласи, че Москва ще приключи присъединяване си в последния останал пакт за надзор на нуклеарните оръжия със Съединените щати.

Така нареченият Нов контракт „ СТАРТ “ лимитира броя на нуклеарните бойни глави с огромен обхват, които те могат да разположат, и лимитира потреблението на ракети, които могат да носят атомни оръжия.

В речта си Путин предложи своя лична версия на най-новата история, която отхвърли причините на украинското държавно управление, че се нуждае от западна помощ, с цел да осуети съветското военно завладяване. В речта, излъчена от всички държавни малките екрани, Путин беше безапелационен:

„ Западните елити не се пробват да прикрият задачите си, да нанесат „ стратегическо проваляне на Русия. Те имат намерение да трансфорат локалния спор в световна борба. “

Той добави, че Русия е подготвена да отговори , защото „ това ще бъде въпрос на съществуването на страната ни “ . Той неведнъж е описвал разширението на НАТО до включването на страни, близки до Русия, като екзистенциална опасност за неговата страна.

Путин отхвърли, каквото и да е нарушаване, макар че силите на Кремъл в Украйна нанасят удари по цивилни цели, в това число лечебни заведения, и са необятно упреквани във военни закононарушения. На място в Украйна във вторник продължиха яростните борби и обстрели в източната и южната част на страната. Най-малко шестима души са починали и още седем са били ранени през последните 24 часа, заяви президентската канцелария на Украйна сутринта. Украинският губернатор на отчасти окупираната Донецка област Павло Кириленко, съобщи:

„ Животът на цивилните в района се трансформира в пъкъл – те оцеляват под непрекъснат съветски огън без вода и електричество. “

Много наблюдаващи предвидиха, че речта на Путин ще се отнася до спора на Москва със Запада – и Путин стартира със мощни думи за тези страни, които предоставиха на Киев решаваща военна поддръжка. Пред аудитория от депутати, държавни чиновници и бойци, воювали в Украйна, Путин изясни:

„ Те са тези, които започнаха войната. И ние използваме мощ, с цел да сложим завършек на това. “

Путин също упрекна Запада, че се прицелва в съветската просвета, вяра и полезности, тъй като е наясно, че „ е невероятно да се победи Русия на бойното поле “ . По същия метод той сподели, че западните наказания няма да имат резултат , като сподели, че „ те не са постигнали нищо и няма да реализират нищо “ .

Подчертавайки упованието преди речта, някои държавни телевизионни канали пуснаха назад преброяване за събитието, започващо в понеделник.

Тази година Кремъл забрани медиите от „ вражески “ страни , описът на които включва Съединени американски щати, Англия и тези в Европейски Съюз. Песков посочи, че публицисти от тези страни ще могат да отразяват речта, като гледат предаването. По-рано той разяснява пред кореспонденти, че забавянето на речта е обвързвано с „ работния график “ на Путин , само че съветските медии го свързват с неуспехите на съветските сили. Руският президент отсрочи обръщението си към нацията и преди, през 2017 година Миналата година Кремъл също анулира две други огромни годишни събития – конференцията на Путин и доста сценарийния телефонен маратон, където хората задават въпроси на президента.

Анализаторите чакаха речта на Путин да бъде твърда след визитата на Байдън в Киев в понеделник. Очаква се в личната си тирада по-късно във вторник Байдън да подчертае уговорката на централноевропейската страна и други съдружници към Украйна през последната година.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан разяснява, че обръщението на Байдън няма да бъде „ някакъв тип лице в лице “ с това на Путин и акцентира:

„ Това не е риторично съревнование с никой различен. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР