Днес родната ни валута - българският лев става на цели

...
Днес родната ни валута - българският лев става на цели
Коментари Харесай

Българският лев стана на 142 години

Днес родната ни валута - българският лев става на цели 142 години.

Всичко стартира малко след Освобождението, когато на 4 юни 1880 година е обнародван и влиза в действие Законът за правото на рязане на монети в Княжество България.

С този закон се основава националната парична единица, чието име произлиза от левъ – остаряла форма на думата „ лъв “, използвана през 19 век.

От деня на обявяване на закона всички държавни и общински институции в България, както и частните лица, са задължени да одобряват левове и стотинки и да издават документи за парични интервенции със суми в левове и стотинки.

Всеки български лев се дели на 100 стотинки.

Според данните на Българска народна банка към април 2022 в обращение има малко над 566 млн. броя банкноти и монети от 1 и 2 лв..

От 1997 година цената на лв. е твърдо обвързвана с тази на немската марка посредством системата на валутен ръб при курс 1000 лв. = 1 немска марка.

След деноминацията на лв. от 5 юли 1999 година курсът става 1 лев = 1 немска марка, а след премахването на немската марка в края на същата година левът се привързва към еврото при курс 1,95583 лв. = 1 евро.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР