Днес президентът Румен Радев наложи частично вето върху Закона за

...
Днес президентът Румен Радев наложи частично вето върху Закона за
Коментари Харесай

Борисов за ветото на Радев: Кое налагаше да ме нападне в гърба


Днес президентът Румен Радев наложи отчасти несъгласие върху Закона за изключителното състояние.

"Моето решение е да наложа несъгласие върху част от закона и да го върна за наново разглеждане в българския парламент ", съобщи той.

Решението му разяснява министър председателят Бойко Борисов:

"Действително доста забавно е това, което се случва. И много ненадейно за мен. От неделя до през днешния ден ние сме провели две срещи с президента Радев. Всеки ден аз му се обаждам и му споделям какво ново е направено. Кое постановяваше през днешния ден да ме нападне в гърба по този начин? Днес той се обади да каже двата претекста, поради които връща закона. Забрави да каже, че точките за спекулата са по предложение на Българска социалистическа партия ".

Бойко Борисов прикани да не се прави PR от създалата се рецесия. Той разясни, че щом законът е върнат с този претекст, той ще бъде прегласуван. Премиерът е склонен и да се промени изразът "невярна информация ", за който Румен Радев уточни, че е няма точна формулировка.

"Само една седмица сме в това сериозно положение, а желаят да се похарчат милиарди. Второто след здравето, за което се грижим, това е нашите пенсионери да имат обезпечени пенсии ", разяснява министър председателят.

Той сподели още, че всички са се съгласили, че ограниченията на държавното управление са най-хубавите и най-навременните до момента в Европа.

"Ние с моите сътрудници носим цялата отговорност. Един член приехме в закона, препоръчан от Българска социалистическа партия, и незабавно настанах безпорядък на пазара ".

Бойко Борисов разяснява и тематиката с медикаментите, за които се счита, че оказват помощ при лекуването на инфектирани с Ковид-19. Той съобщи, че страната прави всичко допустимо да се сдобием със субстанциите. Когато това стане, огромните ни фармацевтични компании имат подготвеност да стартират произвеждане.

"Никой в света не може да каже докога ще продължи пандемията ", съобщи Борисов и уточни, че с цел да може страната ни да се оправи от на следващия ден ще проработи и Медицински съвет.

Премиерът напомни, че популистите, безотговорниците в лицето на Българска социалистическа партия, до момента са вкарвали страната в няколко национални произшествия.

"Казах му на президента, че откакто върне с този претекст закона - за спекулата, ние най-добронамерено ще го изгласуваме. Втората причина беше за думичката "невярна " информация, споделих му, да я сменят с каквото желаят ", изясни Борисов.

Премиерът няколко пъти повтори, че в обстановката на изключително състояние се управляват само и единствено от мнението на експерти и специалисти. "Нещо повече, в президентството ние говорихме дружно и всички се съгласихме, че ограниченията на България са най-хубави в цяла Европа ", напомни Борисов.

"Ние си сътворяваме време, с цел да могат да останат благоприятни условия за лекуване в името на всеки българин ", съобщи министър-председателят.

"Още на следващия ден текстът за спекулата да се прегласува ", сподели още той и добави: "По-добре да останем без този текст, в сравнение с да оставим пазарът да се изкриви ".

Той бе безапелационен, че държавното управление няма да допусне да се стигне до понижаване на пенсиите. "До последния лев ще стискаме, с цел да имат пенсионерите обезпечена пенсия. Защото никой не може да каже докога ще продължи това ", сподели министър председателят.

"Това, което прочетох от президента - той няма нито една съответна мярка ", съобщи Борисов.

"Армията ще се употребява единствено и само по искане на Министерство на вътрешните работи, единствено да подкрепи другите ", увери Борисов и попита за какво е нужно да се играе със страховете на хората или да прави политически ПР.

Премиерът уточни, че в случай че се наложи и още по-строги ограничения ще бъдат въведени.

"Само единни – един за всички, всички за един – който какво може да прави, да го прави. Нашите братя от Македония плачат, ние би трябвало да наваксаме, да помогнем и на тях. Няма да се съгласим за историята, само че да им помогнем да оцелеят. Длъжни сме и по тази причина реорганизираме всички мощности ".

"Без присъединяване на цялата нация няма по какъв начин да стане ", отсече Борисов и изрази вяра още на следващия ден парламентарните комисии да проработят и да има закон за изключителното състояние.

"Аз съм бил постоянно добър собственик и в случай че има нещо положително направено, то е по време на нашето ръководство ", съобщи Борисов.

"Ако президентът е желал да съветва за армията, в Народното събрание има стол за президента - отива и съветва. Ние сме парламентарна република. Какво го е уплашило президентът, че армията ще тръгне с танковете против хората ли? " Армията ще оказва помощ, изрично съобщи Борисов и посочи, че той (Радев - бел. ред.) си е висш главнокомандващ и никой не оспорва това.

"В момента, в който Щабът ми предложи цялостна карантина, ще го обсъдим ", сподели Борисов на журналистически въпрос. Според него жителите към този момент схващат ситуацията, още повече, че гледат какво се случва по света. "Каквото предложи щабът ", сподели Борисов.

"Длъжни сме да помогнем на братята в Македония. Това значи приятелски нации ", сподели българският министър председател Бойко Борисов във връзка разпространяването на ковид.

Борисов заяви, че през днешния ден "македонският министър председател му се е обадил и е молил за помощ ". "Ние би трябвало да мислим и за тях, по какъв начин да им помогнем ", акцентира Борисов.

Той разясни, че цели браншове се преструктурират за произвеждане на маски, шлемове и защитни облекла.

Запитан дали страната се готви за криза, Борисов съобщи: "250 завода имаме за авточасти – спрат ли производството, понижат ли производството или спрат търсенето по света – ние сме обречени ".

"За първи път от 70 години няма войни, нашето потомство няма отговорности. Аз не желая да задължа младото потомство ", продължи Борисов.

"Изпадне ли светът в тежка криза, ще изпаднем и ние. Ако сме знаели, че ще пристигна такава рецесия, ще си седнал съм на село и няма да дам маса пари за апартамент в София. Ние сега приказваме по какъв начин ще оцелеем, а не да станем по-богати. Затова сме всички тук, с цел да може да мислим ", сподели още Борисов.

Премиерът съобщи, че със закона за изключителното състояние ще бъдем готови за най-тежкия сюжет, който нека се размине.

Според министър-председателя, европейската взаимност, с която "всички лягали и ставали " сега е разрушена на пух и прах
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР