Днес пресконференция дадоха старото и новото ръководство на ВМЗ-Сопот.От едната

...
Днес пресконференция дадоха старото и новото ръководство на ВМЗ-Сопот.От едната
Коментари Харесай

След промяната в ДКК: Сблъсък на старото и новото ръководство във ВМЗ Сопот

Днес конференция дадоха остарялото и новото управление на ВМЗ-Сопот.

От едната страна в заседателната зала на завода бяха някогашният шеф на оръжейницата Иван Стоенчев, върнат от ДКК през вчерашния ден за изпълнителен шеф, дружно с неговия юрист.

От друга остана – досегашното управление, отпред с Иван Иванов.

Всичко стартира откакто през вчерашния ден министърът на стопанската система смени управлението на Държавната консолидационна компания(ДКК).За изпълнителен шеф бе определен адв. Венцислав Димитров.

Днес министър Никола Стоянов изясни в свое телевизионно присъединяване, че ВМЗ-Сопот съзнателно се води към банкрут, като наложително ще се направи одит на индустриалното оръжейно дружество.

„ Спрели са във ВМЗ-Сопот да купуват материалите, което се дължи на неприятен мениджмънт. Възможностите са две: или предумисъл, или несръчност, няма друга причина “, добави Никола Стоянов.

Разбира се, след обвиняванията на служебния министър - последва първо отговорът на бившето управление на ВМЗ " Сопот ".

Отговорът на остарялото управление

Бившият ръководител на Съвета на шефовете на ВМЗ " Сопот " Мариян Йовчев разяснява, че днешната обстановка не е изненада за никого.

" Беше ясно още с назначението от Никола Стоянов от президента Румен Радев, че ще се търси реванш и възмездие.Министърът на стопанската система от последните няколко дни, в това число и през днешния ден по бТВ изрече голям брой погрешни изказвания, да не кажа неистини ", сподели Йовчев. Според него Стоянов съзнателно или заради неведение е манипулирал публичното мнение.

По думите му Стоянов не разграничава категория осъществена и създадена продукция. Той уточни, че поради спора в Украйна е почнало да се купува всичко в предприятието и 238 милиона лв. е осъществената продукция. По негови калкулации с над 420 млн. лв. е обновената стратегия на оръжейницата. Йовчев добави, че всичко се предава още “топло” на клиентите. В умозаключение разгласи, че заводът е в устойчиво положение както в материално отношение, по този начин и индустриално. Той прикани Иван Стоенчев да продължи програмата за възстановяване изискванията на труд.

Йовчев регистрира, че продуктивността нараства съвсем двойно. Той акцентира, че ВМЗ е на облага от 48 млн. лева, а на загуба от 1.6 млн. лева през първото тримесечие, когато Стоянов управлява Съвета на шефовете. Той дефинира като неистина и изказванието, че липсват първични материали и материали.

Досегашният изпълнителен шеф на ВМЗ-Сопот Иван Иванов продължи доклада в завода, като акцентира, че договорите и всички документи са налични и се съхраняват, обърна внимание, че в никакъв случай не е имал нещо срещу наследника си Иван Стоенчев. Той регистрира, че са наследили завода в недобро положение, защото софтуерно е останал в края на предишния век. " Много ниски условия на труд, доста ниска продуктивност ", регистрира още Иванов.

Той сподели и шокиращи фрагменти от санитарните пространства в завода. В тях се виждат тоалетни с завеси вместо порти, бани с олюпена мазилка, по няколко сантиметра плесен в столовата и по покривите. Иванов добави, че когато е влезнал за първи път в цеховете, е помислил, че е попаднал в 19 век.

Иванов уточни, че в този момент заводът е изчистен, изискванията са усъвършенствани, на служащите от рисковото произвеждане се дава мляко и има капиталова стратегия за строителство. По нея се надява до септември да се поправят течащите покриви на цеховете.

Изпълнителният шеф на ДКК Венцислав Димитров разяснява, че не е направил ревизия във “ВМЗ”, само че е осведомен с показания снимков материал.

“Аз като новоназначен изпълнителен шеф имам опция единствено да следя в профил процеса. От момента, в който съм вписан като изпълнителен шеф, мога да направя инспекция”, сподели той.

Иван Стоенчев добави, че това, което са видели като снимков материал, не е от в този момент. “Ние го знаем. Да, има доста неща, които могат да се подобрят, само че това не може да стане за два месеца. Но и не е обикновено в последния миг да започнеш да правиш такива ремонти”, съобщи той.

Иван Иванов означи, че за два месеца и половина е научил, че бизнесът не обича шумотевица и светлините на прожекторите. Иванов отговори с доклад на обвиняванията на ДКК, че е назначавал доста хора. " За тези два месеца и половина съм назначил в управлението 7 индивида и 1 съм уволнил. Административен личен състав в производството - 12 индивида. Това са началници на цехове, бригадири, един шеф на цех. Назначил съм 190 служащи в случай, че ВМЗ беше неатрактивно място и всеобщо имаше напускания ", добави още Иванов и добави, че са назначени 13 стажанти.

Според него се спекулира и с друга теза за кадровия състав. " Във ВМЗ има процедура, където има хора, които са сключили самостоятелен трудов контракт. За два месеца и половина съм сключил 4 такива контракта. Предходното управление е назначило 6 индивида, единият от тях е напуснал. Общо в завода има 16 такива привилегировани фрагменти ", добави Иванов. Той обърна внимание, че като управление са наследили тромава конструкция във ВМЗ с 5 заместител изпълнителни шефове.

Какво обявиха новите?

Новият началник на ВМЗ " Сопот " Иван Стоенчев сподели, че не е политическо лице, а специалист. " Не всички здания се употребяват за произвеждане ", счита той. Според него доста има какво да се усъвършенства в сдружението, само че не е обикновено в последния миг да се вършат поправки.

Стоенчев добави, че ще прегледат строителната стратегия, която е направило досегашното управлението и ще я актуализират. Според него един от огромните проблеми в оръжейницата е неналичието на фрагменти.

Изпълнителния шеф на ДКК Венцислав Димитров регистрира, че заводът се нуждае от успокоение, с цел да работи, защото има чувствителни крайни клиенти. " Тези крайни клиенти мога да ви уверя, че по никакъв метод не приветстват това,което се случва последните седмици и са мощно обезпокоени от обстоятелството, че има подобен засилен медиен интерес.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР