Днес предстои първо заседание на Висшия съдебен съвет след избора

...
Днес предстои първо заседание на Висшия съдебен съвет след избора
Коментари Харесай

ВСС заседава за първи път след избора на Сарафов за и.д. главен прокурор

Днес следва първо съвещание на Висшия правосъден съвет след избора на Борислав Сарафов за краткотрайно изпълняващ длъжността " основен прокурор ".
 
Съдебните кадровици би трябвало да решат да включат ли като спомагателна точка в дневния си ред настояването на министъра на правораздаването Атанас Славов за диспути за това кой е законният орган, който може да избере краткотраен началник на Прокуратурата.
 
Прокурорската гилдия, която в петък избра Сарафов, или Пленумът на Съвета, каквато е позицията на Славов. 
 
Очаква се като спомагателна точка да бъде разисквано и предлагането на Прокурорската гилдия за разкриване на процедура за избор на нов основен прокурор. 
 
Вчера прокурорите в съвета одобриха хронограма на избора и съгласно нея чуването на претендентите и гласуването би трябвало да се проведат на 26 октомври.
 
Срещу това предложение министър Атанас Славов възрази през вчерашния ден с аргумента, че се готви конституционна промяна, обвързвана с фигурата на основния прокурор и с Висшия правосъден съвет:
" Бих призовал, може да прозвучи малко чудноват терминът, само че за институционален аскетизъм – за възпиране тогава, когато няма високо доверие и задоволителна легитимност ". 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР