Днес православният свят празнува Цветница. В християнската традиция денят е

...
Днес православният свят празнува Цветница. В християнската традиция денят е
Коментари Харесай

Православният свят празнува Цветница

Днес православният свят чества Цветница. В християнската традиция денят е уважаван като Вход Господен и е отдаден на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим. На този ден в църквите се отслужва молитва и се раздават върбови клончета.

По традиция в катедралния храм " Свети Александър Невски " беше отслужена тържествена света литургия. Тя беше отслужена от негово светейшество патриарх Неофит. А патриаршеското слово беше прочетено от Мелнишкият свещеник Герасим.

В словото беше упомената и братоубиствената война в Украйна. А тук през целия ден имаше вярващи, които идваха, с цел да вземат върбови клончета, които да отнесат в домовете си за здраве.

Стотици запалени свещи, претъпкан храм с вярващи и очи, изпълнени с вяра. За някои влизането православната катедрала на днешния ярък празник е традиция, за други - инцидентно, само че изпълнено със смисъл посещаване. И всички, които прекрачиха прага на храма, бяха водени от същинска религия в Господ.

" Когато влезеш вътре самичък усещаш доста мощна страст, която аз персонално не мога да опиша с думи. Просто го усещаш от вътрешната страна и няма по какъв начин да го опишеш ", споделя Кристина.

А в молитвите на хората участваха най-често здраве, избавление и благополучие.

" Това е един прелестен празник, който би трябвало да се уважава, с цел да потърсим светлина, доброта в душите си ", споделя Анабел.

В патриаршеското слово, прочетено от мелнишкия свещеник Герасим, беше упомената и братоубийствената война в православна Украйна. В словото събитията там бяха избрани като ужасна покруса, с която всички ние живеем и съпреживяваме като братя по религия на страдащите от нея.

" Нека горещо молим Господ Иисус Христос, Който, като почтен, претърпя поради всички нас премеждия и най-страшната гибел, да смекчи сърцата на тези, в чиято власт е да прекратят войната и гибелта на хилядите ѝ почтени жертви. Нека Неговата благосклонност да покрие всеки грях и да насочи сърцата ни нас и на всички индивиди към примирение и смирение ", съобщи мелнишкият свещеник Герасим, предстоятел на храм " Св. Александър Невски ".

На днешния ярък празник храмовете в цялата страната бяха цялостни с вярващи. Десетки хора извършиха и храм " Свети Николай " във Велико Търново. Те пристигнаха, с цел да възпламенят свещичка, да се помолят за здраве и да отнесат в домовете си върбови клончета.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР