„Днес отбелязваме световния ден на изборите. 2021 година беше натоварена

...
„Днес отбелязваме световния ден на изборите. 2021 година беше натоварена
Коментари Харесай

ЦИК сама ще организира гласуването с машини за частичните местни избори на 27 февруари

„ Днес означаваме международния ден на изборите. 2021 година беше натоварена с доста избори, не сме открили в международната процедура в една календарна година да е имало 4 национални избори “. Това сподели Росица Матева от ЦИК.
„ Моето персонално мнение е, че ЦИК се оправи доста добре при организацията на всички избори през 2021 година, освен национални, само че и частични и локални. След като завършиха изборите трябваше да изготвим бюлетин с резултатите, който е подготвен. Сега се занимаваме с образуване на частични локални избори на 27 февруари, а ще се опитаме да създадем сами тази организация, а точно машинното гласоподаване. Ще създадем разбор на извършените избори и ще внесем отчет в Народно събрание с възможни оферти за смяна в законодателството “, сподели Матева.
За локалните избори ЦИК сама ще провежда гласуването с машини, като общо 28 машини ще бъдат употребявани.
„ На 27 февруари ще се употребява програмен продукт, който е утвърден от трите институции, които дават отговор за това по избирателен кодекс. Намерението на ЦИК е сама да провежда гласуването с машини на 27 февруари. В 15 кметства ще има проведени избори на 27 февруари, като единствено в 2 или 3 кметства няма да има машини, а общо 28 машини ще се употребяват за тези избори “, съобщи тя.
Многото избори, а не гласуването с машини е отблъснало гласоподавателите, съобщи Матева.
„ ЦИК не е направила подобен извод, само че мнението на множеството сътрудници е, че многото избори отблъснаха гласоподавателите. Гласуването с машини е въведено от Народно събрание и отговорността е на Народно събрание “, сподели Матева.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР