Днес от 10:00 ч. хора с белодробни заболявания организират протест

...
Днес от 10:00 ч. хора с белодробни заболявания организират протест
Коментари Харесай

Отчаяните хора с белодробни болести се вдигат на протест

Днес от 10:00 ч. хора с белодробни болести провеждат митинг пред постройката на Министерството на здравеопазването. Недоволството е подбудено от проблеми, свързани с отвод за осъществяване на белодробни трансплантации от страна на клиника във Виена, с която би трябвало да имаме контракт по линия на интернационалната организация "Евротрансплант ".

Според пациентите поради сходни отводи към този момент трима българи са умряли. Към момента чакащи за белодробни трансплантации съгласно Изпълнителната организация по трансплантация са 16 души. Ако не се подхващат незабавни ограничения, те няма да дочакат своя нов бял дроб, изясни пред "Дарик " уредникът на недоволството и ръководител на „ Асоциация пулмонална хипертония “ Тодор Мангъров.

„ Трансплантация на бял дроб в България не може да бъде осъществена заради ред аргументи. Все още български клиники тази операция не могат да я вършат. За да се направи трансплантация на бял дроб на български пациент е належащо българският пациент да отиде и да бъде обгрижен, единствено че в клиника в Европа “, уточни той.

„ За да могат тези трансплантации да се осъществят, съответно за клиниката във Виена, българският пациент трябваше да бъде вкаран в листата за чакащи, която е към фондация „ Евротрансплант “, което е обединяване от седем страни, които се намират в Централна Европа, и по този метод, в случай че вероятно се появи подобаващ донор, българският пациент получава своя нов бял дроб, от който има нужда. Това обаче прекъсна преди година и половина “, сподели още Тодор Мангъров за "Дарик ".

„ Според нашите здравни управляващи, визирайки Министерство на здравеопазването и Агенцията по трансплантациите, работата е свършена и няма нито една основателна причина българските пациенти да не се обгрижват по линията на Евротрансплант, а съгласно Евротрансплант ние нямаме подобен контракт. Така се оказва, че сме в този Параграф 22 към този момент година и половина. Има трима пациенти, които не дочакаха трансплантация на бял дроб и няма нито един интензивно чакащ пациент за трансплантация на бял дроб “, добави Мангъров и уточни, че митингът е предизвикан от това, че сякаш всички са си свършили работата, само че действително хората умират, тъй като няма пациент, който да чака за трансплантация на бял дроб в Европа.

„ Ние алегорично ще им раздадем един еднопосочен самолетен билет, с който ще им пожелаем триумф по пътя им към сполучлива емиграция в Европа. Единственият късмет за тях е да емигрират “, сподели още уредникът на недоволството и ръководител на „ Асоциация пулмонална хипертония “ Тодор Мангъров.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР