Днес на много места по света влюбените честват Деня на

...
Днес на много места по света влюбените честват Деня на
Коментари Харесай

Колко струва най-скъпата валентинка

Днес на доста места по света влюбените празнуват Деня на Свети Валентин. По този мотив вестник "Дейли експрес " предлага няколко забавни обстоятелството за сантименталния празник.

В ранните описи на светците попадат най-малко трима светци и мъченици с името Валентин, празнувани на 14 февруари. Денят на Свети Валентин обаче най-често се свързва с римския духовник Валентин, обезглавен на 14 февруари 269-а. Официално празникът се празнува от 496-а, когато папа Геласий Първи афишира мъченика за светец, а датата 14 февруари за ден за почитането му.

Празникът е християнският отговор на Луперкалиите - празници на изобилието в античния Рим, празнувани сред 13 и 15 февруари, по време на които мъже с маски на вълци и препаски към бедрата тичали из града и удряли всеки срещнат с каиши от козя кожа.

Според британския публицист Джефри Чосър на 14 февруари птиците избират своите половинки.

През февруари 2002-а Тайланд пуска първата в света пощенска марка с мирис на роза по случай празника Свети Валентин.

Малко преди празника през 2008-а Комисията за поощряване на добродетелта и попречване на порока в Саудитска Арабия не разрешава алените рози, които съгласно нея окуражават извънбрачни връзки.

Във Англия 46 % от цветята, изпращани в Деня на влюбените, са рози.

На конференция през 1990-а е препоръчана следната формулировка за любовта: "Когнитивно-афективно положение, характеризиращо се с интрузивни и обсесивни мечти по отношение на реципрочността на сантименталното възприятие от обекта на влюбване ".

Научни проучвания са открили сходства сред влюбването и обсесивно-компулсивното разстройство, използването на кокаин и яденето на шоколад.

Сърцето като знак на любовта става известно през 15-и век.

Европейските мъже са по-склонни да се влюбват в дами, чиято обиколка на талията е 70 % от тази на ханша.

Проучване от 2012-а демонстрира, че когато влюбени сътрудници се взират в очите си в продължение на три минути, сърдечният им темп се синхронизира.

Друго изследване разкрива, че човек се влюбва приблизително седем пъти преди брака.

Според проучване два % от двойките са се влюбили в супермаркет.

През 2014-а се появява известие, че пандизчия от Аризона е изкачил две стени и се е трансферирал през бодлива ограда, с цел да прекара празника Свети Валентин със своята другарка.

"Любовта е краткотрайна полуда, лечима посредством брак ", е споделил американският сатирик, критик, публицист и създател Амброуз Биърс.

През 1797-а във Англия е издадено управление за писане на "валентинки ", а при започване на XIX в. стартира тяхното серийно произвеждане. В 40-те години на XIX в. се появяват механични "валентинки " - с движещи се фигурки.

Най-скъпата "валентинка " е направена от злато и скъпоценни камъни. Тя е предопределена за оперната певица Мария Калас и е направена по поръчка на гръцкия милиардер Аристотелес Онасис през 60-те години на XX в. Нейната стойност е към 300 000 щатски $.

Днес "валентинките " са втори по известност след коледните картички.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР