Днес Мониторинговата група за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона

...
Днес Мониторинговата група за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона
Коментари Харесай

Христо Иванов до LIBE: Прокуратурата да идентифицира и разпита прекрасната госпожа

Днес Мониторинговата група за наблюдаване на демокрацията, върховенството на закона и главните права към в Европейския парламент ще организира второ чуване на представители на българските управляващи за обстановката в България. На предходното съвещание на 28 август бяха поканени министър председателят и основният прокурор, само че те по този начин и не почетоха евродепутатите, а изпратиха свои представители. Членовете на групата обаче не останаха удовлетворени от отговорите им и желаеха спомагателни уточнения.
Междувременно съпредседателят на “Демократична България ” се обърна с писмо към Мониторинговата група. Той осведоми евродепутатите за развиването по прокурорската инспекция за аудиозаписа с глас, сходен на този на премиера Бойко Борисов, която стартира точно след негов сигнал, както и за инспекциите за изтеклите в медиите видеозапис и фотоси на кюлчета злато и пачки с евро от спалнята му в държавната резиденция.
 Комисията LIBE на следващия ден отново ще разисква обстановката в България Комисията LIBE на следващия ден отново ще разисква обстановката в България
Мониторинговата група към комисията LIBE за наблюдаване на демокрацията, правилата на правовата страна и главните права към комисията...
В писмото Иванов показва завършилите без резултат производства и акцентира, че това “ясно демонстрира опит от страна на българската прокуратура да имитира задълбочено и детайлно разглеждане на делото ”. Лидерът на “Да, България ” повдига и няколко значими въпроса, на които съгласно него българската прокуратура следва да отговори, в това число обстоятелството, че държавното обвиняване занапред би трябвало да откри дали, да изследва произхода на златните кюлчета, както и да разпознава и разпита дамата от видеозаписа.
“Липсата на задълбочено следствие по тези случаи, макар огромния публичен напън, е още едно отражение и образец за неналичието на ефикасна отчетност и наказателна отговорност на основния прокурор ”, споделя Христо Иванов. Добавя и че последните законодателни промени, препоръчани от ГЕРБ, не вземат решение казуса и даже биха влошили обстановката. Той показва и че обществено наличната информация за тези случаи е лимитирана до две прессъобщения на прокуратурата.
“За разлика от други следствия против високопоставени лица, прокуратурата не разгласява материалите, събрани по време на производствата по горепосочените сигнали. Всъщност, в тези случаи изцяло случайно прокуратурата реши да не следва стандарта, разгласен от основния прокурор Гешев. А точно, че когато става дума за каузи с висок публичен интерес, обвиняването ще съблюдава по-високи ограничения за бистрота и ще разгласява материали и доказателства, събрани в хода на следствието ”, споделя Иванов.
“Вярвам, че чуването пред Мониторинговата група е подобаваща естрада за отправяне на тези въпроси към участващите представители на българското държавно управление и за искане на ясни отговори какви са желанията на българската прокуратура за продължение на следствието на всички упоменати аспекти на делото. Това ще изпрати мощно обръщение както към българското общество, по този начин и към нашите европейски сътрудници и ще укрепи в допълнение позицията на Европейския парламент и по-специално на Мониторинговата група като институция, изцяло подготвена да застане дружно с всички европейски жители в продължаващата им битка за по-добър и по-справедлив либерален развой ”, приключва обръщението му към евродепутатите.
 Изслушването на български министри в Екологичен потенциал се отсрочва за януари Изслушването на български министри в Екологичен потенциал се отсрочва за януари
Изслушването на министрите на външните работи Екатерина Захариева и на правораздаването Десислава Ахладова от мониторинговата група в Европ...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР