Днес може да се окаже голям ден за частната компания

...
Днес може да се окаже голям ден за частната компания
Коментари Харесай

Частната компания СпейсЕкс е готова за дебюта на най-новата версия Блок 5 на ракетата Фолкън 9 през идните часове

Днес може да се окаже огромен ден за частната компания СпейсЕкс, откакто най-новият вид на ракетата “Фолкън 9 ” е в подготвеност да полети през днешния ден. Очаква се първата ракета “Блок 5 ” да бъде изстреляна в 23:12 ч. българско време. В случай на забавяния, стартовият прозорец ще е деен до 01:22 ч. българско време на 11-ти май. Прогнозата за времето дава 80% късмет за удобни метеорологични условия. Ако всичко се увенчае в триумф, в орбита би трябвало да бъде изведен спътникът “Бандабандху-1 ” за потребностите на държавното управление на Бангладеш. 

СпейсЕкс залага огромни очаквания на “Блок 5 ”. Дори и през днешния ден ракетата да лети със сателит на борда, това се обрисува да е окончателният вид на “Фолкън 9 ”, който през околните месеци ще би трябвало да дебютира с хора. Официално първото пилотирано изстрелване на “Фолкън 9 ” с “Драгън 2 ” и астронавти е планувано да стане най-рано през декември, най-късно се чака да е реалност до една година. 

Освен това фокусът върху “Блок 5 ” е върху възвръщаемостта. СпейсЕкс към този момент усъвършенстваха процедурите по изстрелване, кацане и наново изстрелване. До този миг всички ракети “Фолкън 9 ” са летяли най-много два пъти. Но с “Блок 5 ” ракетите ще могат да летят до 10 пъти поредно със напълно леки ремонтни действия и до 100 пъти с малко повече ремонтни действия. Космическото пространство в действителност следва да бъде отворено за всички!

С “Блок 5 ” завършва цяла една ера за СпейсЕкс. През своето 15-годишно битие компанията усъвършенства градежа първо на дребни ракети “Фолкън 1 ”, след това на по-големите “Фолкън 9 ”, а през февруари дебютира свръхтежката “Фолкън Хеви ”. Сега, откакто “Блок 5 ” излети, чакаме масовизацията на сателитните полети да стартира и да бъде даден ход на пилотираната космонавтика. Вече няма какво повече да се прави по “Фолкън 9 ” и ракетата остава разполагаем на пазара. А целият креативен запас на СпейсЕкс отива за основаването на по-мощните ракети “Биг Фолкън ” и огромния галактически транспортен съд, който един ден ще би трябвало да ни води към Марс. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР