Днес известният писател става на 69 години! Ферит Орхан Памук

...
Днес известният писател става на 69 години! Ферит Орхан Памук
Коментари Харесай

„Нищо не е толкова удивително, както живота. Освен писането“: вдъхновяващите думи на Орхан Памук

Днес известният публицист става на 69 години!

Ферит Орхан Памук е измежду най-известните турски писатели, придобил интернационална известност през 90-те години на 20 век. Носител е на Нобеловата премия за литература за 2006 година, а книгите му се славят с впечатляваща дълбочина и хубост на изрече.

Пистелят е роден на 7 юни 1952 година в Истанбул в семейство с положително публично състояние. Орхан Памук приключва Робърт лицей, по това време към този момент приблизително учебно заведение, след което учи архитектура в Истанбулския механически университет.

През този интервал той стартира да се занимава главно с писателска активност. Завършва публицистика в Истанбулския университет през 1977, а от 1985 до 1988 година посещава Колумбийския университет в Ню Йорк и Университета на Айова.

 Орхан Памук Getty

През 2005 година две турски професионални асоциации завеждат наказателно дело против Орхан Памук поради негови противоречащи на турското законодателство изказвания по отношение на Арменския геноцид от 1915 – 1917 и избиването на 30 000 кюрди от турското държавно управление. През януари 2006 обвиняванията са отхвърлени по процедурни аргументи.

На 12 октомври 2006 е награден с Нобеловата премия за литература.



Вижте още:
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР