Днес изтича срокът, в който се обработват документи по частичния

...
Днес изтича срокът, в който се обработват документи по частичния
Коментари Харесай

Последен срок за кредитна ваканция

Днес изтича срокът, в който се обработват документи по частичния мораториум върху банковите заеми. Според изискванията оптималното отлагане на заплащанията напълно или отчасти по даден заем може да е не повече от 9 месеца. Това значи, че в случай че нечие заявление е утвърдено през днешния ден и е за цялостния период, то ще е годно до края на годината.

Очаква се по-късно денем в границите на ежемесечното известие за положението на банковата система Българска народна банка да оповести точни данни за разсрочените заеми към края на февруари по този ред. Към момента са ясни данните към 31 януари, съгласно които са разсрочени отговорности за над 8,2 милиарда лв.. 1,8 милиарда лв. е сумата, която е разсрочена от семействата, съобщи БНР.

Частичният мораториум в началото изтече през септември, само че по-късно бе възобновен през декември до края на март тази година, откакто бе направена рекомендация на европейско равнище от Европейския банков орган.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Очаква се последната дума на централната банка за нов период з...

„ Миналата година разсрочихме заема си за шест месеца, по-късно поискахме още едно разсрочване, само че ни отхвърлиха, като споделиха, че нямат публично мнение от Българска народна банка, че може да се разсрочи още веднъж, искахме да има някакво схващане, не че няма да си внесем вноските, само че най-малко да е нещо преференциално и за двете страни “. Това показа в изявление по БНР Маргарита Петрова, която прибягва до предоговаряне, откакто брачният партньор ѝ изгубил работата си в областта на туризма. Семейството разчита най-вече на себе си и по тази причина чакат банките да не са толкоз нападателни.

„ Когато попаднем в такава клопка не трябва да се крием и да се срамим, а да потърсим разговор с кредиторите “, разяснява Васил Караиванов, учител по стопанска система и финанси от Софийския университет, интервюиран от БНР. Според него, потребителските заеми, когато няма ипотека, е добре да се отиде към разсрочване на заема и да се отиде по-рано в банката, с цел да се контракти преструктуриране.

„ Бързите заеми би трябвало да се връщат по най-бързия метод. Най-лошото, което може да направи човек, е да заплаща настоящите си заеми с бърз заем – по този начин се натрупа рента върху рента. Тези хора би трябвало по-рано да отидат при финансиращата институция “, безапелационен е той.

Над 13 хиляди са утвърдените претенции за пролонгация от предприятия, като общата стойност е за над 6,4 милиарда лв..

Калин Иванов, притежател на заведения, сигнализира в ефира на БНР: „ На 1 април отпада частичният мораториум и ние няма по какъв начин спечелим пари за тези 20 дни, с цел да подновим даже по една вноска след първи април. Не знаем и дали ще има нов мораториум върху отговорностите по банкови заеми “. Макар и да е получил помощ от страната, единственият излаз съгласно него е отваряне на заведенията при съблюдаване на всички ограничения и понижен потенциал.

Според данните на Българска народна банка се следи растеж от над 5700 утвърдени отсрочвания и за семействата, и за бизнеса, по отношение на декември предходната година.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР