Днес изтича крайният срок за кандидатстване за статут на уседналост

...
Днес изтича крайният срок за кандидатстване за статут на уседналост
Коментари Харесай

Последни часове за кандидатстване за уседналост във Великобритания

Днес изтича крайният период за кандидатстване за статут на уседналост на жителите на Европейски Съюз в Обединеното кралство. Предвид огромното постъпление от  молби през последните дни и настъпилото към този момент закъснение на обработката на документи мнозина ще схванат ориста си на по-късен стадий, само че според държавните разпореждания, тези жители на Европейски Съюз, които не са кандидатствали за статут на уседналост, от 1 юли могат да изгубят правата си в Обединеното кралство . Това значи, че може да се стигне даже до депортиране като последна мярка, въпреки държавното управление да разгласи, че „ ще бъде гъвкаво и ще демонстрира цялостно схващане и благосклонност “ да не се лишават жителите от правата им незабавно след 1 юли.
На процедура хората, които не са подали документи за статут на уседналост или са получили отвод, от на следващия ден могат да изгубят правата си на Острова - право на работа, на помощи, на здравни услуги, на разкриване на банкова сметка и други.

Имаше доста апели датата да бъде отсрочена , а изтъкваните аргументи не са малко.

Подавани бяха доста сигнали, че към момента има доста жители на Европейски Съюз, които даже не са чували, че се трансформира имиграционната политика . Става дума за по-възрастни хора, за такива в домове за обществени грижи, за малцинствени групи и като цяло за по-уязвими групи хора.

Изтъкваше се още, че самата система за подаване на документи, въпреки и да е доста опростена, постоянно дава неточност и хората се затрудняват с подаването им.

 Милениум бридж в Лондон Снимка: ЕПА/БГНЕС

Друг проблем бе натрупването на необработени молби. Над 400 000 такива имаше в седмицата преди приключването на крайния период, а с темповете на подаване на заявки през последните дни - към 10 до 15 хиляди молби на ден, затлачването на системата евентуално е още по-голямо и даже управляващите признаха казуса.

Срокът обаче не бе продължен. Това ненапълно е разбираемо, тъй като английските управляващи не желаят да се повтаря казусът с Брекзит и всички отлагания, само че надлежно поемат и риска от правосъдни главоболия, тъй като нещата опират до човешките права.

Седмица преди приключването на крайния период Министерството на вътрешните работи - Хоум офис,, които, по негови данни, към момента не са кандидатствали за статут на уседналост, с зов да го сторят без значение от приключването на крайния период .

От Хоум офис обявиха, че изцяло схващат, че по независещи от някои жители условия или заради основателни аргументи те не са съумели да спазят периода и това е един тип толеранс . Министърът, който дава отговор за имиграцията - Кевин Фостър, увери, че няма да се стига до крути ограничения след 1 юли .

По какви критерии обаче ще се дефинира коя причина е основателна или неоснователна, не е ясно. Откакто схемата за статут на уседналост започва през март 2019 година, държавното управление непрекъснато е упреквано в несъответстваща политика на известяван освен на жителите на Европейски Съюз, само че и на английските работодатели и наемодатели за измененията, съпътстващи наемането на служащи от Европейски Съюз или даването на жилище. 

Те бяха много ядосани след излязла напълно неотдавна, на 18 юни, наредба работодателите и хазяите да уведомяват и предизвикват техните служащи или наематели до 30 юни да аплайват за статут на уседналост. Адвокати, които се занимават с имиграционни въпроси, подлагаха на критика държавното управление за прекачване на топката в полето на бизнеса, което може да има съществени последствия за работодателите. На процедура от 1 юли те могат да се лишат от скъпа работна ръка.

Твърди се също, че текстовете в наръчниците на държавното управление са извънредно комплицирани и спорни .

 Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вестник „ Индипендънт “ писа тези дни, че поради неизясненост какъв ще бъде статутът на някои жители на Европейски Съюз и поради забавянето на обработката на документите, техни работодатели избират за момента да наемат на обещано работно място локален човек, с цел да не рискуват.

От Хоум офис обаче настояват, че те са разяснили политиката си изцяло ясно. Очакват се доста правосъдни каузи .

Над 5,6 милиона са подадените молби за статут на уседналост при публична статистика, че в страната обитават към 3,5 милиона жители на Европейски Съюз. Процентът на отхвърлени молби е относително невисок.

От подадените заявки може да се установи, че българите са шести по бройка на Острова измежду страните от Европейски Съюз, като са изпреварени от поляците, румънците, италианците, португалците и испанците.

Срокът изтича през днешния ден в среднощ. Мнозина от застрашените да не съумеят да подадат молби евентуално ще се надяват той да бъде отсрочен.

 Снимка: ЕПА/БГНЕС

Редица браншове в английската стопанска система след отлива на жители на Европейски Съюз – по публични данни повече от 1,3 милиона, най-много източноевропейци.

Голям е дефицитът на водачи, на ангажирани в хранително-вкусовата индустрия служащи, в ресторантьорството и хотелиерството, в строителството и доста други сфери.

Логиката сочи, че в случай че тези хора дават отговор на изискванията, само че по някаква причина в действителност не са съумели да аплайват, е по-добре да получат време и късмет да останат на Острова, като дадат техния принос за възобновяване на стопанската система, наранена така и така от пандемията.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР