Днес избираме новите кметове на 265-те общини на страната, 35-те

...
Днес избираме новите кметове на 265-те общини на страната, 35-те
Коментари Харесай

България избира нови кметове и общински съветници

Днес избираме новите кметове на 265-те общини на страната, 35-те кметове на региони (24 в София, 6 в Пловдив и 5 във Варна), 3042 кметове на кметства и 5053 общински съветници. Избори за кмет на кметство има в обитаемоте места, които към датата на обявяване на указа на президента за насрочване на изборите са с население над 100 души с непрекъснат адрес. В този смисъл в общо 117 села няма да се проведат избори. 
Всичко по тематиката: Местни избори 2023 416
Изборният ден стартира в 07:00 часа и приключва в 20:00 часа. Ако след този час пред секциите има чакащи, гласуването може да бъде удължено, само че с най-много един час - до 21:00 часа.

Кой има право да гласоподава?

Според Изборния кодекс право да гласоподават имат български жители, които са навършили 18 години, не са сложени под забраняване и не изтърпяват наказване отнемане от независимост. Право на глас имат и български жители с адресна регистрация по непрекъснат и по сегашен адрес на територията на страната най-малко шест месеца преди изборния ден. При сегашен адрес отвън страната българските жители не могат да гласоподават в локални избори.

Как ще гласуваме?

На локалните избори ще се гласоподава единствено с хартиена бюлетина. Общо секциите за гласоподаване за локалните избори са 11 862. С решение на Централната изборна комисия от 27.10.2023 г. машинното гласоподаване бе отстранено за локалните избори. 

Хартиени бюлетини - член на СИК откъсва бюлетината от кочана и слага щемпел на гърба ѝ. Гласувате за определената от вас партия, коалиция, локална коалиция или самостоятелен претендент, като зад паравана отбелязвате своя избор в квадратчето с номера със знак „ Х “ или за отметка - „ V “, с писалка със наследник цвят. Ако желаете, отбелязвате и преференция в кръгчето. Сгъвате бюлетината и я подавате на член на комисията. Той слага втори щемпел и откъсва отрязъка. Пускате я в транспарантната кутия.



В дребните селски секции с под 300 гласоподаватели, както и в изборни секции в лечебни заведения, домове за остарели хора и други профилирани институции за даване на обществени услуги, в изборни секции на корабите под български байрак и при гласоподаване с преносима изборна кутия вотът е единствено с хартиена бюлетина.

Невалидна бюлетина - хартиената бюлетината е невалидна, когато вотът е маркиран със знак, друг от " Х " или " V ", има отбелязване допълнително от едно квадратче или има отбелязване отвън квадратчето. За невалидни се одобряват и бюлетини с надписи или със знаци, както и попълнените с друг от наследник химикал. Празната бюлетина също се смята за невалидна.

Как гласоподавам с преференция?

Всеки гласоподавател може да означи в бюлетината си преференция, с която да даде своя глас за избран претендент за общински консултант от листата. Изборът още веднъж се отбелязва на съответното място (чрез допиране на екрана на машината или с " Х " или " V " в съответното кръгче от дясната страна на бюлетината). Ако в бюлетината не бъде маркирана преференция, гласът се регистрира за лидера на листата. Номерата на претендентите за общински съветници, за които може да се гласоподава с преференция, стартират от 101.

Хората с трайни увреждания могат да упражнят правото си на глас посредством преносима изборна кутия, откакто са подали заявление в съответните периоди. 

Резултати от вота

Социологическите организации афишират прогнозните резултати още в края на изборния ден - 20 ч., като се базират на анкети на изхода на изборните секции денем. Центранланата изборна комисия (ЦИК) трябва да разгласи формалните резултати по партии, обединения, локални обединения и самостоятелни претенденти не по-късно от 2 дни след изборния ден, т.е. до 31 октомври.

Балотаж

Ако някой от претендентите за кмет получи повече от 50% от вота на гласувалите в съответното обитаемо място, той се счита за определен. Когато на първи тур нито никой не събере повече от половината действителни гласове, се насрочва втори след 7 дни. В него вземат участие двамата кандидати с най-високи резултати от първото гласоподаване. За тези избори балотажите ще бъдат на 5 ноември.

На локални избори може да се гласоподава с " Не поддържам никого ", само че гласовете се броят единствено за изборната интензивност и не въздействат при отчитане на резултатите от вота. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР