Днес и утре замърсяването на въздуха с фини прахови частици

...
Днес и утре замърсяването на въздуха с фини прахови частици
Коментари Харесай

Мръсният въздух изненада Столична община и БАН

Днес и на следващия ден замърсяването на въздуха с фини прахови частици (ФПЧ) в София ще бъде ниско . Това сочат планирани данни на Българска академия на науките за равнищата на ФПЧ10 в столицата за през днешния ден и на следващия ден, 9 и 10 януари.

За през днешния ден, 9 януари, прогнозите на Българска академия на науките демонстрират, че предстоящият капацитет на замърсяване с ФПЧ в регионите на ж.к. " Дружба ", ж.к. " Павлово ", ж.к. " Хиподрума ", ж.к. " Надежда " и околност " Копитото " ще бъде " НИСЪК ".

Абсолютно същите са и прогнозите на Българска академия на науките за на следващия ден, 10 януари.

Данните се пресмятат от система, създадена от екип на Българска академия на науките, по поръчка на Столична община и показват прогноза за средноденонощните стойности.

 Снимка 332996
Източник:

Ситуацията в София тази заран обаче беше по-различна.
Според информация в интерактивната карта за замърсяването на въздуха на фондация " Код България " качеството на въздуха над столицата е мощно влошено . Десетки станции регистрират повишени равнища на фини прахови частици във въздуха, като стойностите са десетки пъти над нормата.

 Снимка 333001
Източник:

 Опасен смог затисна София и Пловдив
Опасен смог затисна София и Пловдив

Качеството на въздуха е мощно влошено

Информация от уеб страницата airtube.info също демонстрира, че въздухът в София е мощно нечист. Става въпрос за съвсем всички елементи на София , където равнищата на замърсяване са фрапантно над нормите. Най-мръсен е въздухът в квартал " Овча Купел ".

Справка на уеб страницата airbg.info също демонстрира, че въздъхът в столицата е мощно нечист.

 Снимка 332954
Източник:

Припомняме, по-рано през днешния ден, по време на отркиването на новата пътна връзка, която свързва Терминал 2 на софийското летище и бул. " Брюксел ", кметът на Столична община Йорданка Фандъкова уточни, че ще упорства ограниченията за справяне с мръсния въздух да бъдат обсъждани по-бързо в Столичния общински съвет.

 Фандъкова желае общинарите да одобряват бързо ограничения против мръсния въздух
Фандъкова желае общинарите да одобряват бързо ограничения против мръсния въздух

Тази седмица двойно се надвишават допустимите правила на фини прахови частици дневно

Припомняме и че през днешния ден в прилежаща Македония, в Скопие, публичният превоз краткотрайно ще бъде безвъзмезден поради замърсяването на въздуха в града. Замърсяването там било 4 пъти над нормата.

На тежкотоварните транспортни средства е неразрешено да влизат в центъра на града , а бременните дами и хората над 60 години могат да не вървят на работа.

 Безплатен превоз в Скопие
Безплатен превоз в Скопие

Властите борят смога
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР