Днес Германският върховен съд ще обяви дългоочакваното си решение дали

...
Днес Германският върховен съд ще обяви дългоочакваното си решение дали
Коментари Харесай

Германският съд решава за забраната на дизеловото гориво в някои райони


Днес Германският висш съд ще разгласи дълго чаканото си решение дали градовете ще могат да забранят използването на по-стари дизелови коли от някои региони, предават БГНЕС и ДПА. Решение, което по едно и също време ще развие транспортната политика в цялата страна и ще прочисти въздуха, само че и ще унищожи основна промишленост и ще сложи под сериозен въпрос бъдещето на 15-те милиона дизелови коли в страната.

Федералният административен съд в Лайпциг трябваше да вземе решение още предишния четвъртък, само че съдиите желаеха в допълнение време, с цел да " обсъдят въпроса още по-задълбочено ". Днес обаче те ще би трябвало да отсъдят дефинитивно дали градовете Щутгард и Дюселдорф ще получат правото да постановат възбрана върху старите дизелови коли от зоните, където равнищата на азотния окис са най-високи, или не.

Съдебното решение няма да дефинира дали възбраните да бъдат имплементирани, а по-скоро ще дефинира градовете, които ще получат правото да ги вкарват без съществуването на национални стандартизирани правила. В бъдеще обаче се чака актуалното присъждане в интерес на ищеца (неправителствената природозащитна организация „ Дойче Умвелтхилфе “) освен да засегне федералните провинции Баден-Вюртемберг и Северен Рейн-Вестфалия, чиито столици са подсъдими, само че и да " разреши на хората в съвсем всички немски градове да дишат чист въздух до края на годината”.

Откакто през 2015 година „ Фолксваген “ призна за инсталирането на програмен продукт, фалшифициращ резултатите от тестванията за контролиране на излъчванията в милиони коли по целия свят - азотният окис (NOx) и излъчванията на фини частици от дизеловите мотори са главен приоритет за немските природозащитници. Аферата „ Дизелгейт “ накара и Европейската комисия също да обмисли налагането на вероятни правни дейности против европейките страни-членки които са най-големи извършители във връзка с качеството на въздуха. Причината е, че замърсяването с фини частици и NOx способства за 400 000 преждевременни смъртни случая годишно в Европейския съюз вследствие на породени респираторни и сърдечносъдови болести, а към 70 града в Германия страдат от средногодишни равнища на азотен диоксид над праговете на Европейски Съюз предходната година.

Според статистиката Мюнхен, Щутгарт и Кьолн са най-големите извършители. За да предотврати възбраните и да отбрани автомобилната промишленост с 800 000 работни места, Берлин предложи обилие от начинания, в това число фонд от 1,2 милиарда евро, отчасти заплатен от производителите на коли, за възстановяване на публичния превоз и закупуването на електрически транспортни средства. Министрите даже обявиха пред Европейската комисия, че могат да оферират безвъзмезден публичен превоз, с цел да понижат използването на градски коли, въпреки и без обстоен проект или бюджет.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР