Днес галерия «Артфорум» представя художника Симеон Спиридонов и неговите 35

...
Днес галерия «Артфорум» представя художника Симеон Спиридонов и неговите 35
Коментари Харесай

Симеон Спиридонов показва 35 импресии в галерия Артфорум

Днес изложба «Артфорум» показва художника Симеон Спиридонов и неговите 35 импресии.
Майсторът на илюстрацията и графиката в този момент е покорен от живопистта и показва своите картини нарисувани през последните месеци.
Симеон Спиридонов е един от най-талантливите и колоритни български художници. Повече от 30 години той живее в пернишкото село Дрен. А в Пазарджик сервира своя новогодишен привет с най-новите си картини.

Роден е на 20 август 1944 година в град Севлиево. По време на военната си работа, едвам 18-годишен, Симеон Спиридонов разгласява първите си произведения – рисунки, илюстрации и карикатури. Дипломира се в Художествената академия в Прага и стартира работа в региона на илюстрацията и графиката.
Изкуството на Симеон Спиридонов оставя следи с посланията си измежду ценители на изкуството от целия свят. Творби на художника са експонирани в изложения в разнообразни страни като Испания, Гърция, Съединени американски щати, Русия, Мексико, Португалия, Полша и доста други. Негови произведения са владеене на галерии и частни колекционери по целия свят - Испания, Гърция, Съединени американски щати, Русия, Мексико.
През 1994 година е отличен с премията Хуан Миро във Валенсия. Творецът е включен в влиятелната френска ранглиста „ 100 художници-енциклопедисти на 20 век “. Илюстрира повече от 200 книги, създател е и на 20 книжки с рисунки и 14 анимационни филми. За художественото си творчество Симеон Спиридонов е почетен със званието учен на Българската академия за просвета и изкуство през 2013 година
Спиридонов е член на Световната асоциация на художниците към FIAP-UNESCO, както и на Международната организация за отбрана на животните.
Той е основател и донор на първата учебна изложба в село на Балканите. С негова помощ и подпомагане в Дрен е учредена локална художествена гимназия.
На изложбата на 11 декември 2018 г от 18.00 чса ще можете да се срещнете с художника Симеон Спиридонов и да видите последните креативен опити на създателя.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР