Днес Европейската комисия прие два правни акта, които ще проправят

...
Днес Европейската комисия прие два правни акта, които ще проправят
Коментари Харесай

Брюксел отблокира 137 млрд. евро за Полша

Днес Европейската комисия одобри два правни акта, които ще проправят пътя за достъп на Полша до финансиране от Европейски Съюз в размер до 137 милиарда евро.

Тези актове са свързани с промените в региона на върховенството на закона, които Полша е приела, и по-скорошните и незабавни стъпки, които е подхванала за справяне с главните стадии за подсилване на независимостта на правосъдната власт.

В рамките на Механизма за възобновяване и резистентност (МВУ) Комисията завърши предварителната си оценка на първото искане за заплащане на Полша. Комисията заключава, че Полша е изпълнила приемливо двата „ супер стадия “ за подсилване на значими аспекти на независимостта на полската правосъдна система посредством промяна на дисциплинарния режим за съдиите.

Тя също по този начин извърши приемливо още един крайъгълен камък, с който Полша се ангажира да употребява Arachne — ИТ инструмент, който подкрепя системите за одит и надзор на страните членки и по този метод обезпечава нужните защитни ограничения против измами. След като бъде доказана от страните членки, днешната оценка на Комисията ще разреши изплащането на 6,3 милиарда евро (без предварителното финансиране) през идващите седмици, от общо до 59,8 милиарда евро под формата на средства по МВУ за Полша.

След горепосочените промени Комисията смята също по този начин, че Полша към този момент извършва хоризонталното благоприятстващо изискване, обвързвано с Хартата на главните права на Европейски Съюз, което разрешава на Полша да получи достъп до 76,5 милиарда евро за своите стратегии за финансиране в региона на политиката на доближаване, европейското морско дело, риболовство и аквакултури и вътрешните работи за интервала 2021—2027 година

Комисията също по този начин приветства уговорката на полското държавно управление да обърне внимание на дългогодишните опасения, свързани с правилата на правовата страна, които надвишават тези, свързани с дисциплинарния режим за съдиите, както се основава на рекомендациите на Комисията.

По време на съвещанието на Съвета по общи въпроси от 20 февруари 2024 година полските управляващи показаха упорит проект за деяние по отношение на правилата на правовата страна в Полша за решение на въпросите, повдигнати от Комисията в границите на процедурата по член 7, параграф 1.

Днес Комисията одобри и решение, с което удостоверява присъединяване на Полша в Европейската прокуратура. Вследствие на настояването, изпратено до Комисията от Полша, Европейската прокуратура ще бъде способена да проверява и преследва по углавен ред закононарушения, засягащи финансовите ползи на Съюза, осъществени в Полша след 1 юни 2021 година

Полша ще стане част от Европейската прокуратура, считано от датата на влизане в действие на решението на Комисията. Европейската прокуратура ще може да стартира активността и следствията си в Полша двадесет дни след назначението на европейския прокурор от Полша от Съвета.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР