Днес евродепутатите гласуваха предложение за завеждане на дело срещу Европейската

...
Днес евродепутатите гласуваха предложение за завеждане на дело срещу Европейската
Коментари Харесай

Европарламентът ще съди ЕК: Финансирането веднага да се обвърже с върховенството на правото |

Днес евродепутатите гласоподаваха предложение за завеждане на дело против Европейската комисия, предава Ройтерс. Причината - неналичието на наказания за страните с проблеми с върховенството на правото.

Така с 306 гласа " за ", 150 " срещу " и 28 " въздържал се " Европейският парламент одобри резолюция за завеждането на дело в Съда на Европейски Съюз против Европейската комисия. Целта е използването на регламента за обвързване на европейското финансиране с върховенството на правото.

До дело може да не се стигне, в случай че в границите на две седмици Европейска комисия предприеме дейности за задействането на този механизъм.

Това значи, че страни, в които има проблеми със независимостта на правосъдната власт и корупцията, няма да получават средства от Европейски Съюз.

" Ние подхващаме дейности против Комисията, с цел да ги накараме да си свършат работата и да защитят правата на европейските жители ", съобщи евродепутатът от Зелените Тери Рейнтке в изказване.

Днешната резолюция идва, откакто през вчерашния ден върховенството на правото и . Именно този спор в Екологичен потенциал се трансформира в лакмус за отношението на Европейски Съюз към страни, подложени на критика поради върховенството на закона, корупцията и независимостта на правосъдната власт.

Ако регламентът бъде задействан, то първите пострадали ще бъдат Полша и Унгария. И двете страни-членки от години са обект на рецензии от Европейски Съюз заради нарушаването на върховенството на правото. Проблемът в този момент е изключително сериозен, изключително на фона на идното разпределяне на средствата по проектите за възобновяване и резистентност, тъй като до държавните управления във Варшава и Будапеща може да не стигне и нито едно евро. 

Такава страна обаче е и България, която от години е подложена на критика поради проблемите със правосъдната система и корупцията. Това значи, че в случай че регламентът бъде признат, то няма да е изключено и България да остане без тези над 12,9 млрд. лв., заложени в нашия План за възобновяване и резистентност.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР