Днес е Велика събота - последният ден от Страстната седмица,

...
Днес е Велика събота - последният ден от Страстната седмица,
Коментари Харесай

Велика събота е, най-благословеният ден от Страстната седмица

Днес е Велика събота - последният ден от Страстната седмица, предхождащ Великден. Ако към момента не сте боядисали великденски яйца или не сте приготвили великденските обредни хлябове и козунаци, направете го. Църковните богослужения стартират рано сутринта и не престават до края на деня, тъй че съботните песнопения се сливат с възкресните (неделните) и свършват при звуците на тържественото „ Христос Воскресе! “

В днешния ден православната черква отбелязва погребението на Господ Иисус Христос, осъществено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината.

Църквата популяризира Велика събота като най-благословения седми ден, в който Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, само че в това време избавя света и отваря гробовете. Положен към този момент в гроба, Духът на Иисус е в пъкъла, с цел да раздра оковите му и да отвори още веднъж райските двери. Това ще се случи на другия ден - в неделята, Великден.

На Велика Събота стартира и празничната подредбата на храма. От траурни и в тъмни окраски илитоните и централната завеса се заменят с бели такива с празнично везмо. Различно е и облеклото на йереите, които сменят своите тъмни одежди с тържествени. Промените символизират успеха на Христос над тъмните сили и грехопадението.

Вечерта преди Възкресение храмът символизира гроба, в които било положено тялото на Спасителя. Вратите са затворени, а подготовката за възкресното свещенодействие стартира извън, където йерейте извършват последните молебствия. Миряни и богомолци се събират пред храма в очакване на Великото свещенодействие.

За първи път тази година великденското свещенодействие в храм-паметник „ Александър Невски “ няма да бъде отслужено от патриарх Неофит, а от варненският митрополит Григоий, който ще донесе от Йерусалим Благодатния огън.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР