Днес е интересна дата, която историята помни. Без да се

...
Днес е интересна дата, която историята помни. Без да се
Коментари Харесай

На този ден: Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата

Днес е забавна дата, която историята помни. Без да се разделяме на „ и “ / „ или “, на 9 май се отбелязва съвсем равнопоставено Денят на Европа и Денят на успеха.
Прочетете още
Денят на Европа



Денят на Европа е отдаден на мира и обединяването в Европа. Има два обособени посочени дни на Европа: 5 май за Съвета на Европа, и 9 май за Европейския съюз. Вторият е прочут също като Деня на Шуман, възпоменавайки Декларацията на Шуман на френския министър Робер Шуман.

Чества се от 1985 година На тази дата през 1950 година Робер Шуман, министър на външните работи на Франция, показва своята декларация пред интернационалната преса в Париж. С нея той прикани Франция, Германия и другите европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като " първа действителна стъпка към основаването на европейската федерация ". Робер Шуман предлага да се сътвори наднационална европейска институция, която да дава отговор за ръководството на бранша.

Страните, към които моли Шуман, до неотдавна са взели участие в разрушителен боен спор между тях. В този ден се слага началото на обединяване на страните в Европа и поддържането на мирни връзки на Стария континент. Това предложение остава в историята като " Декларацията на Шуман " и се смята за основополагащо на днешна Обединена Европа, за началото на поетия път към общественост на споделени полезности и общи ползи. Денят на Европа е мотив за разнообразни празнични изяви в по-големите европейски градове и столици. Това е още един метод хората от другите народи да се усещат обединени европейци.



9 май се празнува в разнообразни форми в множеството страни - членки на Европейски Съюз и кандидат-членки на Европейски Съюз, като Турция. Поради политическия темперамент на този ден, той се употребява като опция да се осведомят хората за Европейски Съюз и да се приказва в поддръжка на европейската интеграция. Знамето, като различен знак, има значима роля в честванията. Въпреки че 9 май е по-популярен, защото се празнува в Европейски Съюз, 5 май също към момента се чества от някои европейци, заради обстоятелството, че Съвета на Европа има значима роля при отбраната на човешките права, парламентарната народна власт, и законността. За разлика от това, Декларацията на Шуман просто предлага обединяването на френските и западногерманските въглища и стомана.

Освен това през днешния ден е Ден на град Перущица и селата  Чернолик, Буковец и Мало конаре.



Ден на успеха:

Денят на Победата е празник по случай успеха на Съюзниците над Нацистка Германия във Великата Отечествена война. Установен е с декрет на президиума на Върховния Съвет на Съюз на съветските социалистически републики от 8 май 1945 година като се е чества всяка година на 9 май. След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики денят на Победата остава формален неработен ден в Русия и редица някогашни Съветски републики като Азербайджан, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизия, Молдова, Русия, Таджикистан, Туркмения, Узбекистан. През 2000 г.Кнесетът приема закон за ветераните от Втората международна война и от този момент Денят на Победата е формален празник в Израел. Следва да се означи, че Съюзниците от войната празнуват на разнообразни дати. Причината за това е разликата в часовото време и усложнената процедура по капитулацията на Германия. Студената война в допълнение разделя някогашните съдружници, тъй че в Европейския съюз и Съединени американски щати Денят на успеха над Германия се чества на 8 май, а в Съюз на съветските социалистически републики – на 9 май.



Честване на Ден на успеха в България:

През по-голямата част от войната България е част от силите на Оста. Все отново страната взе участие във финалната фаза на войната против Третия райх, само че според Парижкия кротичък контракт тя е със статут на победена страна. България е задължена да заплаща репарации на страните победителки и връща всички анексирани териториии. Страната е под надзора на Съюзна контролна комисия и на процедура е окупирана от Съюз на съветските социалистически републики. В Народна република България 9 май не е формален празник, само че този ден се отбелязва тържествено, като навсякъде се сервират цветя и венци на паметниците на починали български и руски бойци, участници в бойните групи (1941-44) на Българска комунистическа партия и партизани, провеждат се и други тържествени мероприятия. След 10 ноември 1989 година в България се приключва организирането на публични тържествени мероприятия по случай Деня на успеха. На този ден стартира да се отбелязва Деня на Европа, отдаден на мира и обединяването. В България, както и в Европейски Съюз, Денят на успеха стартира да се отбелязва на 8 май. Въпреки това, всяка година русофили, евроскептици и левичари в цялата страна не престават да честват на 9 май. Те отдават респект на починалите български и руски воини и поставят на техните монументи венци и цветя. От 2005 година празнуващите на 9 май носят по съветски пример алегорични георгиевски ленти.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР