Днес доведохме страната ни до един епохален момент. Момент, в

...
Днес доведохме страната ни до един епохален момент. Момент, в
Коментари Харесай

Даниел Лорер за промените в Конституцията: Днес доведохме страната ни до епохален момент

" Днес доведохме страната ни до един исторически миг. Момент, в който най-сетне нашето заричане към българите да разделим политика от правораздаване, е на път да стане действителност ", съобщи в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия депутатът Даниел Лорер от ПГ на " Продължаваме промяната - Демократична България ".

Той разяснява противоречивите промени в Конституцията, парите в бюджета, ръководещото болшинство, опозицията, както и ориста на Паметника на Съветската войска.

" Ние подкрепихме текстовете за двойното поданство на депутатите. 2 млн. българи не живеят у нас. Те нямат пълноценни права, тъй като имат други поданства. Това обаче не значи, че не могат да вземат участие в политическия живот на страната, " изясни Лорер.

" Не мисля, че мотивацията от друга страна има значение какъв паспорт имаш. Знаем за доста случаи, в които хора с български паспорти, служат на ползите на непознати страни. Това не е никакъв мотив, " безапелационен бе той.

Според Лорер служебната власт на президента не може да бъде негова самоцел.

" За страдание на нас ни се постанова посредством конституционни промени да го върнем в руслото, където основателите на Конституцията са имали поради той да бъде ", уточни той.

Изтъкна още, че офанзива в Конституционния съд не тормози ръководещото болшинство.

" Ние нямаме проблем с правото. Ние имаме конфликт и проблем с това,че две партии, които би трябвало да са съпротива на ръководството, се трансформират в съпротива на бъдещето на България, " изясни депутатът от ПП-ДБ.

По отношение разделянето на политиката от правосъдната власт, Лорер разяснява, че изборът на висшите съдии у нас не може да става, когато е политически доминиран от Народното събрание.

" Прокурорите са държавно обвиняване за разлика от съдиите. Те не би трябвало да са самостоятелни от страната и те са длъжни да съставляват наказателния интерес на страната, " счита той.

Както измененията в Конституцията разделят българското общество, по този начин и ориста на Паметника на Съветската войска също го разделя.

" За мен мястото му е в музея. Той не е боен монумент, той не е културна полезност. Доколкото знам, няма проблем с документите. Всичко това са фойерверки, " изясни Даниел Лорер.

Третото четене на измененията в Конституцията се чака да продължи на следващия ден, когато всеки народен представител поименно ще каже " да " или " не " на гласуваните текстове.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР