Днес честваме 133-та годишнина от Съединението на България и за

...
Днес честваме 133-та годишнина от Съединението на България и за
Коментари Харесай

Честит празник, българи! Съединението прави силата

Днес честваме 133-та годишнина от Съединението на България и за 26-ти път празника на Пловдив.

Съединението е актът, с който на 6 септември (18 септември по нов стил) 1885 година Източна Румелия се отделя от Османската империя и се сплотява с Княжество България обратно на решенията на Великите сили на Берлинския конгрес.

До Съединението се стига след национални протести в Панагюрище, Пазарджик, Голямо Конаре и други южнобългарски селища, координирани от Българския скришен централен революционен комитет. В резултат на боен прелом, управляван от майор Данаил Николаев, османският губернатор в Пловдив Гаврил Кръстевич е свален от власт и сменен от администрация, назначена от българския князАлександър I.

С изключение на няколко изолирани катастрофи, Съединението е осъществено без кръвопролития, само че предизвика Сръбско-българската война (ноември 1885) и Българската рецесия.

Честванията във връзка годишнината от обединяването на Княжество България и Източна Румелия в града под тепетата по традиция стартират в 9:30 ч., когато ще бъде даден старта на 43-тия Международен мемориален маратон „ Съединение”, който потегля от площада на град Съединение.
Награждаването на спечелилите е в 12:00 ч., на мястото на финала.
В 10 ч. в Катедрален храм „ Света Богородица” ще бъде отслужен церемониален молебен от Негово Високопреосвещенство Пловдивският Митрополит Николай. Държавният глава Румен Радев ще участва през днешния ден в Пловдив на честванията на годишнината от Съединението. От 20:30 ч. президентът ще взе участие в тържествената гала на площад „ Съединение”, а в 21:00 ч. ще произнесе слово.
Празненства ще има и в София. От 11:30 ч. пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг на бул. „ Васил Левски” 81 ще се организира тържествено честване на 133-та годишнина от Съединението.
Организатор на събитието е Столична община. В програмата ще вземат участие Националната гвардейска част, вокален отбор „ България” с диригент акад. Валентин Бобевски и актрисата Силвия Лулчева. Слово ще произнесе доцент доктор Тодор Чобанов, заместник-кмет на Столична община.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР