Днес Бургас е център на агенционната журналистика на Югоизточна Европа

...
Днес Бургас е център на агенционната журналистика на Югоизточна Европа
Коментари Харесай

Румен Радев: Новините се пишат от журналистите, но принадлежат на гражданите


Днес Бургас е център на агенционната публицистика на Югоизточна Европа с помощта на всички вас, които представлявате и работите не просто за Вашите медии, а за хората. Защото новините се пишат от публицистите, само че „ принадлежат “ на жителите. Истината е дължима на обществото и Вие сте тези, които сте призвани да я търсите и отстоявате. Това декларира президентът в приветствието си към участниците в Генералната асамблея на Асоциацията на балканските осведомителни организации и иформационни организации от Югоизточна Европа, която се организира в Бургас и на която Българската телеграфна организация (БТА) е хазаин. 

Приветствието беше прочетено на форума. 

„ Когато разбрах тематиката на форума Ви, спомних си за онази афористична фраза, че „ Една неистина може да обиколи света, до момента в който истината още си връзва обувките “. В 21-ви век, когато каналите за информация се множат всекидневно, опитите на лъжата и операцията да стигнат до повече хора се улесняват, а от това се възползват политически, корпоративни, стопански ползи. Така същинските вести постоянно отстъпват място пред истината и публичния интерес. 

Тази нова действителност прави задачата на публицистите още по-отговорна и сложна – не просто да предават информацията, а да показват протичащото се в подтекст, разграничавайки обстоятелствата от интерпретациите им, припомняйки предисторията. Вярвам, че точно с общите старания на агенционните публицисти, отстояващи съществеността на обстоятелствата и професионалните стандарти за тъкмо и обективно показване на информацията, лъжата може да бъде обезсилена, преди да обиколи света “, показва президентът. 

„ Днешната 30-ата Генерална асамблея е значима и поради опцията публицисти от 12 балкански страни да обменят непосредствено опит и информация, каквато е и концепцията на „ Balkan News Room “ като общо пространство за вести от страните на Югоизточна Европа. Тази самодейност е скъпа, тъй като колкото и да сме си близки ние, балканските нации, би трябвало да подкрепям връзките си и да се разбираме без непознато ходатайство. Защото на сътрудници и другари медиатори не са нужни, с цел да бъдат мощни и обединени, с цел да знаем истината ", се отбелязва още в обръщението на президента. 

„ Желая Ви ползотворна среща, водени от задачата, която през 1995 година си слага Асоциацията на балканските осведомителни организации и осведомителни организации от Югоизточна Европа, а точно – да подкрепя определяне на мир, другарство, сигурност и съдействие на Балканите ", показва. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР