Днес, 8 декември, на официална работна среща в сградата на

...
Днес, 8 декември, на официална работна среща в сградата на
Коментари Харесай

Подписаха първи общински колективен договор за образованието в Трявна

Днес, 8 декември, на публична работна среща в постройката на Община Трявна бе подписан първият Общински групов контракт за системата на предучилищното и учебното обучение в Община Трявна. Документите бяха написани сред кмета госпожа Силвия Кръстева, ръководителя на Съюза на работодателите в системата на националната култура в България (СРСНПБ) – Трявна госпожа Корнелия Мотова, ръководителя на Общинския координационен съвет на Синдиката на българските учители госпожа Лиляна Иванова, представлявана от ръководителя на синдикалната организация в ДГ „ Калина “ – Трявна госпожа Блага Илиева и ръководителя на Регионалния профсъюз „ Образование “ към Конфедерацията на труда „ Подкрепа “ – Габрово, представлявана от госпожа Ренета Денева. На срещата участваха още госпожа Росица Йонкова – регионален координатор на КНСБ – Габрово, госпожа Ренета Колева – регионален координатор на СБУ към КНСБ – Габрово иг-жа Стоянка Дончева – старши специалист „ Човешки запаси “ към Община Трявна и секретар на синдикалната организация на ФСДУО към КНСБ в Общинска администрация – Трявна.

Социалните представители показаха благодарността си към кмета на Община Трявна за положителното съдействие и поддръжката, която е оказала за сключването на груповия контракт, защото сходно партньорство в Трявна не е сключвано до момента.

„ Община Трявна постоянно е проявявала и ще демонстрира обществена ангажираност към въпросите, касаещи всички работещи в областта на образованието. Радвам се, че през днешния ден публично подписахме новия общински групов контракт, който ще обезпечи едни по-добри и удобни условия на труд. “коментира кметът на Община Трявна госпожа Силвия Кръстева.

„ Кметът госпожа Силвия Кръстева е първия кмет, който облича в документ ангажираността на локалната администрация към проблемите на учителската колегия. “споделят от районен съд на КНСБ – Габрово, които са основни основатели на събитието.

Сключеният контракт касае въпроси, свързани с нарастване на трудовите хонорари на работещите в областта на просветителната система, осигурителни и обществени такива, свързани с професионалното им развиване и подготовка.

Общината също поема ангажимент при финансова опция да обезпечава средства за поддържаща и надграждаща подготовка, както и за кариерно развиване на учителите и управителните фрагменти в общинската просветителна система по предложение на обществените сътрудници.

„ Предвижда се по-висок размер на заплащането на лекторските часове на педагозите магистри и бакалаври, родителите с три и повече деца до 18 години ще имат право на пет дни заплатен отпуск за година, а денят 25 май се дефинира като спомагателен заплатен годишен отпуск за всички просветителни институции в общината, “посочват още от Регионалния съвет на КНСБ – Габрово.

Колективният трудов контракт поставя началото на две посоки награди, които Община Трявна ще връчва на педагогичен експерти. Първото отличие е за принос в развиването на образованието в Трявна и ще се присъжда на учители с педагогичен стаж над 30 години на територията на общината и упражнено право на пенсия. Отличието ще бъде връчвано по случай празниците на града или 24 май.

Педагози от учебните заведения и детските градини ще бъдат отличавани и за издигане престижа на общината при получени национални и интернационалните награди – персонални или на техни възпитаници от олимпиади, състезания и надпревари. Наградата ще се връчва по случай 24 май.

Новият общински групов контракт влиза в действие от датата на подписването му и е за период от две години.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР