Днес, 28 април, в Министерство на околната среда и водите

...
Днес, 28 април, в Министерство на околната среда и водите
Коментари Харесай

Организации искат от МОСВ спешни мерки срещу пластмасовото замърсяване

Днес, 28 април, в Министерство на околната среда и водите (МОСВ) ще бъде импортирана петиция, подкрепена с над 19 000 подписа. С нея хората изискват институциите незабавно да се оправят с пластмасовото замърсяване.  Инициативата е на „ За Земята “ и „ Грийнпийс “ – България.
Актрисата Лили Гелева се включи в акцията и персонално ще съобщи подписите на министерството. Изпълнителката на „ Писмо в (пластмасова) бутилка “ от години има дейна гражданска позиция против несъразмерната приложимост на пластмаса и пази правото на хората да живеят в чиста околна среда. Двете организации насочиха и покана към министъра на околната среда Емил Димитров да одобри петицията.
 В Средиземно море са се натрупали над 1 млн. тона пластмаса В Средиземно море са се натрупали над 1 млн. тона пластмаса
Близо 230 000 тона пластмаса се изхвърлят в Средиземно море всяка година. Това число може да се удвои до 2040 година, в случай че не се подхващат...
Поводът за подписката е, че от юли 2021 година влизат в действие общоевропейската възбрана на осем типа пластмасови произведения за еднократна приложимост: клечки за уши, принадлежности за хранене, чинии, сламки, бъркалки за питиета, пръчки за балони, стиропорени съдове за храна и питиета и произведения от оксо-разградима . Тези ограничения са минимални и незадоволителни, доста европейски страни имат към този момент доста по-амбициозни цели.
Подписалите упорстват за спомагателни дейности като ограничение и на други необятно употребявани пластмасови произведения с краткотрайна изгода: кутии за храна, чаши за кафе, в това число и така наречен „ картонени “ чаши с вътрешен пластмасов пласт, мокри кърпички и други
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР