Днес, 26.10.2020 г., се проведе видеоконферентна среща между европейския главен

...
Днес, 26.10.2020 г., се проведе видеоконферентна среща между европейския главен
Коментари Харесай

Зам. главният прокурор при ВКП взе участие във видеоконферентна връзка с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши

Днес, 26.10.2020 година, се организира видеоконферентна среща сред европейския основен прокурор госпожа Лаура Кьовеши и госпожа Красимира Филипова, заместител на основния прокурор при Върховна касационна прокуратура.

По време на срещата, извършена по самодейност на госпожа Кьовеши, бе разисквано действието на Европейската прокуратура и броя на европейските делегирани прокурори, които ще работят в България.

Г-жа Филипова заявява позицията на основния прокурор господин Иван Гешев, изразена и в миналата му видеоконферентна среща с госпожа Кьовеши, извършена през м. юни тази година, че двама европейски делегирани прокурори ще са незадоволителни поради размера на идната работа.

Заместник – основният прокурор показа упованията си пред госпожа Кьовеши, че Народното събрание скоро ще одобри измененията в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за правосъдната власт (ЗСВ), с които националната правна уредба се привежда в сходство с активността на Европейската прокуратура.

С измененията се дефинира статутът и пълномощията на европейските делегирани прокурори, като се подсигурява независимостта им при практикуване на функционалностите по управление и контрол върху следствията от компетентността на Европейската прокуратура.

Зам.-главният прокурор Красимира Филипова още веднъж съобщи кардиналната позиция на основния прокурор за поддръжка на Прокуратурата на Република България в напъните на госпожа Кьовеши за обезпечаване на кадрова обезпеченост и подобаващ бюджет за сполучливо действие на новия орган на Европейския съюз с децентрализирана конструкция, както и за интензивно и ползотворно партньорство в битката с закононарушенията, засягащи финансовите ползи на Съюза.

Г-жа Филипова употребява случая, с цел да поздрави госпожа Лаура Кьовеши за формалния старт на работата на Европейската прокуратура, даден на тържествена гала на 28 септември пред Съда на Европейски Съюз, на която европейският основен прокурор и европейските прокурори от страните - членки встъпиха в служба.

Сред тях бе и българският представител госпожа Теодора Георгиева.

Европейската прокуратура е самостоятелен орган на Европейския съюз, на който е предоставено провеждането на следствия, наказателното гонене и предаването на съд на причинителите на закононарушения, засягащи финансовите ползи на Съюза.

Организирана е на централно равнище и на децентрализирано равнище. Централното равнище се състои от централна работа при седалището на Европейската прокуратура в Люксембург. Децентрализираното равнище се състои от европейски делегирани прокурори, които са открити в страните членки.

Европейската прокуратура реализира наказателно гонене за закононарушенията от компетентността й и упражнява функционалностите на прокурор пред способените съдилища на страните членки.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР