Днес, 25 януари 2019 г., министърът на образованието и науката

...
Днес, 25 януари 2019 г., министърът на образованието и науката
Коментари Харесай

Вълчев обсъди образователната реформа с представители на бизнеса във Велико Търново

Днес, 25 януари 2019 година, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев разиска промяната в професионалното и висше обучение с над 30 от координаторите за Северна България на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) на среща във Велико Търново. Другите дискусионни тематики бяха ускореното решение на казуса с дефицита на човешките запаси, подобряването на бизнес климата, опциите за поддръжка на Регионалните иновационни центрове и цялостната промяна в енергетиката.
Възможностите за взаимоотношение бяха разисквани сред районните координатори и гостите на събитието, измежду които бяха кметът на община Велико Търново Даниел Панов, ректорът на ВТУ „ Св. св. Кирил и Методий “ проф. Христо Бонджолов, основни и държавни специалисти от Министерство на образованието и науката, Министерство на стопанската система, Министерство на труда и обществената политика и Агенция по заетостта.
Министър Вълчев уточни, че образованието е народен приоритет. Показателни за това са растежът на учителските хонорари, ограниченията за повишение квалификацията на педагозите, въвеждането на новаторски образователни проекти, актуализирането на над 2000 просветителни стратегии и други
Кметът Даниел Панов съобщи, че „ към този момент са основани паралелки, които да образоват и на доктрина, и на процедура готови младежи, които след това да се осъществят сполучливо в определената специалност. Това важи както за сферата на осведомителните технологии, по този начин също за туризма, леката индустрия и промишлеността “.
Председателят на Управителния съвет на АИКБ Васил Велев акцентира, че работодателската организация ще продължи да бъде главен мотор и е подготвена да работи за превъзмогването на дефицита на човешки запаси като един от най-наболелите от икономическа и обществена позиция проблеми у нас. Той уточни ограничения за справяне с казуса, измежду които и ускоряването на промените в опазването на здравето, и консолидираното на пазара на труда на обезкуражени, хора с увреждания и краткотрайно лишени от независимост.
Основен акцент при разискването на промяната в образованието беше подложен върху механизма за план-прием в професионални гимназии и паралелки за професионална подготовка, както и на предложенията за промени в Закона за висшето обучение. Представители на АИКБ обрисуваха нуждата от взаимни дейности сред всички заинтригувани страни за повишение привлекателността на основни за стопанската система специалности, по които се чака сериозен дефицит на квалифицирани фрагменти в идващите години. Те оферират увеличение на ролята на бизнеса при установяване на част от изучаваното наличие, използването на дуално образование и отпущането на стипендии за образование по нужните специалности. Студентите по „ държавна поръчка “ в основни специалности да получават стипендии при изискване, че за избран интервал след дипломирането си ще работят в България или за българска компания.
Въпросът за синергията сред бизнеса и науката беше разискван в подтекста на опциите за поддръжка на Регионални иновационни центрове. Предложението е да бъдат основани сдружения от най-малко три предприятия и най-малко една научна организация. Съвместното създаване и развиване на съвременна научноизследователска и иновационна инфраструктура ще помогне за ускореното икономическо и обществено развиване на българските райони.
Дискусията е проведена от АИКБ като част от поредицата срещи за показване на целите на организацията за 2019 година

По-късно денем министър Красимир Вълчев се срещна с шефове и учители от учебни заведения и детски градини в Горна Оряховица и Лясковец. Пред тях той съобщи:
„ Нашата цел е да насърчаваме културата за ползотворни нововъведения в образованието от учители, шефове на учебни заведения, от РУО и МОН, с цел да създадем образованието по-интересно и да предизвикваме изобретателното мислене у децата. “
Според министър Вълчев най-голямото предизвикателство е да се подтиква ползата на децата в региона на математиката и естествените науки. Притеснителен е дефицитът на инженери в разнообразни браншове, нужни са и IT експерти и лекари. Изграждането на съвременни лаборатории и кабинети в учебните заведения ще увеличи интереса на учениците към тези специалности.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР