Днес, 17 май 2019 г., на паметните плочи на Мемориалния

...
Днес, 17 май 2019 г., на паметните плочи на Мемориалния
Коментари Харесай

С военен ритуал и панихида почетоха загиналите при изпълнение на воинския си дълг военни моряци

Днес, 17 май 2019 година, на паметните плочи на Мемориалния комплекс в Пункт за базиране Бургас се организира боен обред и панихида в памет на починалите при осъществяване на воинския си дълг военни моряци. В своето слово командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков подсети за събитията, довели до гибелта на 12-те военноморски миньори, починали на 05 декември 1916 година в региона на село Свети Никола /днес град Черноморец/ при неутрализиране на морска мина, на 15-те военни моряка от торпедоносеца „ Смели ” починали на 19 май 1943 година на нос Акин, на 7-те военни моряка от торпедоносеца „ Дръзки ”, починали на 15 октомври 1942 година и за старшина ІІ степен Стефан Михалев Димитров от град Созопол, умрял, спасявайки кораба от пожар и своите приятели на 9 декември 1973 година. Флотилен адмирал Чубенков акцентира, че този ден ще бъде постоянно ден на поклонение пред гибелта на военните моряци, отдали живота си за богатството на жанр и татковина.

Заупокойна молитва и панихида отслужи отец Стилиян от град Черноморец.

Гости на събитието бяха кмета на град Черноморец Добри Добрев, контраадмирал о.з. Георги Мотев, контраадмирал о.з. Симеон Цеков, близки и родственици на починалите. Венци и цветя в памет на починалите военни моряци бяха поднесени от флотилен адмирал Чубенков, формалните посетители, военнослужещи и цивилни чиновници от флотилията и от околните на починалите моряци.
Пред нос Акин в град Черноморец, под звуците на корабна сирена от катер във водата бе спуснат венец и цветя в символ на поклонение към починалите моряци на 19 май 1943 година от торпедоносеца „ Смели ”.

Близките на починалите военни моряци за следващ път благодариха на командването на флотилията за това, че тези почтени мъже които са починали при осъществяване на воинския си дълг, не са и в никакъв случай няма да бъдат забравени.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР