Днес, 14.07.2017 г., прокурор от СЗ “Антикорупция“ – СГП привлече

...
Днес, 14.07.2017 г., прокурор от СЗ “Антикорупция“ – СГП привлече
Коментари Харесай

Обвиниха директора на Областната дирекция по безопасност на храните – София

Днес, 14.07.2017 година, прокурор от СЗ “Антикорупция “ – СГП притегли като обвинен Антон Генов – шеф на Областната дирекция по сигурност на храните – София /ОДБХ - София/ в закононарушение по работа, осъществено от лице, заемащо отговорно служебно състояние и при изискванията на продължавано закононарушение / член 282, алинея 2, вр. с ал.1, вр. с член 26, алинея 1 НК/ и в насила /чл. 143, алинея 1, вр. с член 18, алинея 1 Наказателен кодекс /.

Това сподели на конференция административният началник на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова. "В хода на досъдебното произвеждане са събрани доказателства за това, че на 03.10.2016 година Генов е разпоредил да бъде осъществена инспекция на складово помещение на сдружението „ И. “ ЕООД, находящо се в гр. Нови Искър, където се съхранявала отработена лой, изкупувана от заведения за публично хранене. Този артикул служи за съществена суровина за произвеждане на биогориво. Разпоредил също това имущество да бъде конфискувано. Такава инспекция и дейности по изземване не са от компетентността на ОДБХ-София, защото не се касае за храни, а за боклук. Извършването на такава инспекция е от компетентността на Регионална инспекция за опазване на околната среда – София. С тези си дейности Генов е превишил властта си ", сподели още тя.

"Установено е също, че задачата на Антон Генов е да се набират облаги за сдружението „ У “ ЕООД, в което по същото време е работел синът му. Дружеството „ У “ ЕООД се занимава със същата активност както „ И. “ЕООД – изкупуване на отработена лой и реализирането й като суровина за произвеждане на биогориво. Изпратените от Генов чиновници от ОДБХ-София направили инспекция и иззели 8180 литра отработена лой и 39 броя неупотребявани бидони, благосъстоятелност на „ И. “ ЕООД, като заели коли на сдружението „ У “ ЕООД, които превозили движимостите в незнайна посока ", разкри Русинова.

"Събрани са доказателства и за още едно действие на закононарушение по работа. На 04.11.2016 година Антон Генов разпоредил да бъде осъществена инспекция на складово помещение на съперник на „ У “ЕООД - сдружението „ Б.Е.О “ ЕООД, находящо се в гр. София, Ботунец, където съхранявали отработена лой и да бъде конфискувано посоченото нагоре имущество. Както е посочено по- горе сходни работи не са от компетентността на ръководената от Генов ОДБХ-София, а от РИОСВ-София. Проверка на място била осъществена, само че до изземване на движимостите не се стигнало, защото след сигнал „ Б.Е.О “ ЕООД до БАБХ, дейностите на ОДБХ-София били прекратени ", добави тя.

"На Антон Генов е повдигнато обвиняване и за това, че през месец октомври 2016 година е направил опит да принуди шеф на комерсиално сдружението с задграничен притежател да не прави комерсиална активност на територията на гр.София, като злоупотребил с властта си, което реализира признаците на закононарушение по член 143, алинея 1, вр. с член 18, алинея 1 Наказателен кодекс. Това комерсиално сдружение е с главен предмет на активност също изкупуване и осъществяване на отработена лой и съставлява съперник на сдружението “У “ ЕООД. Антон Генов е с мярка за неотклонение „ Гаранция в пари в размер на 5000 лева “. Наложена му е и възбрана за овакантяване рамките на страната. Разследването продължава ", изясни тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР