Днес - 11 юни или първата неделя след Петдесетница е

...
Днес - 11 юни или първата неделя след Петдесетница е
Коментари Харесай

Празник е! Чудни имена черпят за здраве днес

Днес - 11 юни или първата неделя след Петдесетница е отдадена на Всички светии - Св. деятел Юда, брат Господен († 80). Св. преподобни Паисий Велики (ІV). Св. преподобни Паисий Хилендарски († ок.1770). Св. страдалец Зосим Созополски. Св. Йоан (Максимович), Архиепископ Шанхайски и Сан-Франциски вълшебник († 1966). Денят на Всички светии е неповторим празник. На него Църквата отдава респект към всички исторически персони, които са канонизирани за светци.
Те са били хора на вярата и духа и всеки с делата си е заздравявал заварката сред черква, народ и страна.  Българските светци въплъщават националната ни орис, тъй като всеки интервал от доосвобожденската ни история има своите мъченици. Отците на Църква са открили този празник по три аргументи.
Първо - да ни посочат плодовете, с които слизането на Светия Дух извърши и оплоди нетленната реалност, духовния свят.
Второ - да ни припомнят, че има доста герои на вярата, които със идеален живот и с жертвена изповед са служили на Бога и са овенчани от Него с " венеца на славата ", само че са останали безименни и незнайни за света.
И трето - да се съберат всички светии в един ден, с цел да се знае, че те са живели и просияли със силата на Единия Спасител Иисус Христос, че са се подвизавали на едно и също занятие на добродетелта, че всички са от Едната, Света, Съборна и Апостолска Христова Църква и че пребъдват в едно Небесно Царство на Отца и Сина, и Светия Дух - в Царството на благодатта. " Яви се Божията берекет, избавителна за всички индивиди ", споделя св. деятел Павел
„ Никой не може да слугува на двама господари: тъй като или единия ще намрази, а другия ще обикне; или към единия ще се привърже, а другия ще презре. Не можете да служите на Бога и на мамона ”, т.е. благосъстоянието (Мат. 6:24).  За множеството от нас тези слова на Христос от днешното евангелско четиво значат обикновена нравствена алтернатива – или Бог, или парите.
Имен ден през днешния ден честват всички, които носят имената  Панайот , Панталей и Панчо .
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР