Днес (11.08.19 г.) изтича срокът, в който стопаните от Южна

...
Днес (11.08.19 г.) изтича срокът, в който стопаните от Южна
Коментари Харесай

Днес изтича срокът стопаните да заколят прасетата си доброволно

Днес (11.08.19 г.) изтича срокът, в който стопаните от Южна България би трябвало непринудено да изколят прасетата в персоналните си стопанства , написа " Дарик ". Мярката е част от дейностите за справяне с разпространяването на африканска чума по свинете. След приключване на посочения период, чиновници от регионалните дирекции по сигурност на храните ще пристъпят към наложително умъртвяване на животните.
Ветеринарите и специалистите на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) напомнят, че добитото месо от животните, отглеждани в вид „ заден двор ”, може да се съхранява дълго, само че единствено след топлинна обработка за най-малко 30 минути на 70°С, достигнати навътре в месото . От там показват да не се подценява фактът, че вирусът на африканската чума по свинете е извънредно резистентен при изсушаване, осоляване, опушване, изстудяване и заледяване на месото.
До 26.08.19 година пък кметовете на обитаеми места и ветеринарните лекари би трябвало да са подготвени с протоколите за санитарното разчистване и дезинфекцията на дворовете на семействата , които непринудено са унищожили прасетата си. Целта е да стартира изплащането на компенсацията от 300 лв. на стопанство. Няма да бъде позволено в описите да попаднат хора, които не са гледали свине, безапелационни са ангажираните с казуса.
През идната година всеки, който желае да отглежда прасета, без значение в какъв размер, би трябвало да бъде с ограничения за биосигурност и регистриран въз основа на това. 15 000 000 евро са прогнозните вреди за промишленото свиневъдство от болестта в шестте наранени свинекомплекса у нас. Предвиждат се промени в Закона за лова, тъй че ловният сезон за диви свине да стартира от средата на септември и да продължи до края на февруари. Целта още веднъж е глиганите да бъдат понижени от 2,5 на 0,3 бройки на повърхност от 100 хектара.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР