Днес, 1 октомври, е Международен ден на кафето. Кофеиновата напитка

...
Днес, 1 октомври, е Международен ден на кафето. Кофеиновата напитка
Коментари Харесай

Ароматът, горчивината и три малко известни факта за кафето

Днес, 1 октомври, е Международен ден на кафето. Кофеиновата напитка е част от нашето всекидневие и надали се замисляме много-много, преди да натиснем копчето на кафемашината. Но и кафето има своите дребни секрети, които разкриваме по случай празника му.

Как се реализира по-силен мирис

Учени от Университета на Бат открили по какъв начин кафето може елементарно да стане по-ароматно. Те разкрили, че това се реализира посредством изстудяване на зърната, преди да бъдат смлени.

Колкото по-ниска е температурата им, толкоз по-ароматно става и кафето. Това се дължи на обстоятелството, че студените зърна се смилат до по-еднородни и фини частици, а това обезпечава по-добрата екстракция на аромата.

На какво се дължи горчивината

Проучванията демонстрират, че за горчивината на кафето способстват сред 25 и 30 разнообразни химични субстанции в него, само че химиците откриха кои са основните виновници. Основният източник на горчивината при леко до приблизително изпечените зърна са лактоните на хлорогенната киселина.

При по-дълга термична обработка тези лактони се разпадат до по-горчивите фенилиндани. Те се откриват и в еспресото и оставят по-дълготраен и мощен горчив усет, което изяснява за какво от по-изпечените зърна всекидневно се получава и по-горчиво кафе.

Неканени посетители

Някои кафе машини отделят високи равнища на разнообразни метали, които надвишават нормите, избрани от Съвета на Европа като възможни. Сред тези метали са олово, цинк, манган, хром, никел.

Според изследване от 2015 година, в първите дни след декалциране на машината, равнищата на замърсителите са най-високи. Учените, провели проучването, поучават постоянно след процедурата на декалциране, машината да се промива доста добре. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР