Днес, 09.04.2019 г., главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Прокурорската

...
Днес, 09.04.2019 г., главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Прокурорската
Коментари Харесай

Главният прокурор поиска от Прокурорската колегия на ВСС временно отстраняване от длъжност на прокурор

Днес, 09.04.2019 година, основният прокурор Сотир Цацаров внесе в Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет искане за краткотрайно премахване от служба на прокурор Райна Бачева от Районна прокуратура - Благоевград, поради повдигнатото ѝ обвиняване за разстройване на наказателно гонене по отношение на лице, предизвикало междинна телесна щета по несъобразителност при пътно транспортно произшествие, оповестиха от пресцентъра на прокуратурата.

Искането се основава на доказателства, събрани в границите на следствие на Софийска градска прокуратура, по което на 04.04.2019 година на прокурор Райна Бачева е повдигнато обвиняване за закононарушение по член 288 пр.2 –ро от Наказателния кодекс, осъществено на 25.06.2015 година

Повдигнатото против прокурор Райна Бачева обвиняване касае съзнателно закононарушение от общ темперамент, осъществено при осъществяване на служебните ѝ отговорности на магистрат в Районна прокуратура-Благоевград. На 25.06.2015 година в гр. Благоевград, като орган на власт - прокурор в Районна прокуратура град Благоевград, Бачева е осуетила наказателно гонене против Владислав Г.Е. за да го избави от наказване, което му се следва по закон за осъществено от него закононарушение по превоза.

На 25.06.2015 година към 17.00 ч. в гр. Благоевград, на пешеходна пътека, вид "Зебра ", на кръстовище сред ул. "Владо Черноземски ", ул. "Иван Михайлов " и ул. "Сан Стефано " е настъпило пътно-транспортно произшествие. При ръководство на автомобил марка "Дайхацу ", модел "Териос ", Владислав Г. Е. нарушил разпоредбите за придвижване по пътищата и предизвикал на пешеходеца Е. Р. Т. междинна телесна щета по несъобразителност.

За настъпилото пътнотранспортно произшествие била известена Райна Бачева – дежурен прокурор в Районна прокуратура – Благоевград от дежурния проверяващ служител на реда при 02 районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи Благоевград. Вместо да разпореди неотложно започване на първични и неотложни процесуално следствени дейности, прокурор Бачева разпоредила на проверяващия служител на реда да не стартира досъдебно произвеждане, а да се уведоми КАТ и да се подхващат дейности по административно наказване на дееца. Установено при следствието, че преди уведомяването й за пътно транспортното произшествие от проверяващия служител на реда, прокурор Бачева е била осведомена за случая от собствен непосредствен, който е в другарски връзки с причинителя на действието.

Съгласно член 230, ал.1 от Закона за правосъдната власт, при покачване на обвиняване против арбитър, прокурор или следовател за съзнателно закононарушение от общ темперамент, осъществено при осъществяване на службата, императивно се постанова да бъде инициирана и административна процедура пред съответната гилдия на Висш съдебен съвет за краткотрайното му премахване от служба до привършване на наказателното произвеждане.

Искането на основния прокурор е обосновано от директното отношение на предоставените функционални служебни отговорности на прокурор Райна Бачева с обвиняването, което ѝ е повдигнато.

Главният прокурор упорства Райна Бачева да бъде отстранена от длъжността прокурор в Районна прокуратура – Благоевград за период до привършване на воденото против нея наказателно произвеждане.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР