Днес, 07 юни 2021 г. с откриваща церемония на страните-участници

...
Днес, 07 юни 2021 г. с откриваща церемония на страните-участници
Коментари Харесай

Започна учение с бойни стрели Шабла 2021

 Днес, 07 юни 2021 година с откриваща гала на страните-участници на зенитния полигон Шабла бе даден старт на тактическото обучение с бойни стрелби " Шабла 2021 “, като част от серията учения " Defender Europe 2021 “.

В него ще вземат присъединяване повече от 2000 военнослужещи от въоръжените сили на Република България и Съединени американски щати. Директор на стрелбите е заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден военачалник Петьо Мирчев.

Същевременно се организират взаимни бойни стрелби на формирования за ПВО  - ЗРВ и авиация с присъединяване на сили и средства от Въоръжените сили на Република Сърбия.

" В продължение на пет дни силите и средствата за противовъздушна защита и авиация ще водят интензивни стрелби с разнообразни наземни и въздушни платформи по разнородни въздушни и надводни цели. “, сподели на откриването заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден военачалник Петьо Мирчев и акцентира: " Предстоят ни дни с огромна динамичност и натовареност по осъществяване на поставените задания, свързани с поддържане и повишение на подготовката на формированията за ефикасни дейности по земни, въздушни и надводни цели. “ Той обърна внимание, че това е най-мащабното интернационално присъединяване на сили и средства в годишните стрелби на „Задгранични паспорти" (отдел на МВР) на Военновъздушни сили " Шабла “.

В народен проект съществена цел на учението, което ще продължи до 11 юни 2021 година, е възстановяване на взаимоотношението сред формированията от Българската войска, които вземат участие в взаимна формация, за осъществяване на интервенция по обезпечаване на въздушния и морски суверенитет на Република България при прикритие на държавната граница.

Бойните средства, с които българските Военновъздушни сили вземат участие в " Шабла 2021 " включват зенитно-ракетните комплекси (ЗРК) С-75 " Волхов “,   С-125 " Нева ", 2К12 " Куб " и портативен зенитно-ракетен комплекс (ПЗРК) " Стрела-2М “, изтребителите МиГ-29, щурмоваците Су-25 и вертолетите Ми-24.

Изтребителите МиГ-29 ще извършват стрелби по светещи парашутни цели с управляемото ракетно въоръжение и с потребление на бордното артилерийско въоръжение.

Самолетите Су-25 и хеликоптерите Ми-24 ще нападат надводни морски цели с неуправляемо ракетно и артилерийско въоръжение.

Формированията за Противовъздушна отбрана на Сухопътни войски от състава на Българската войска ще усъвършенстват подготовката си за поразяване на въздушни цели със ЗРК " ОСА-АКМ “, ЗУ-23-2 и ПЗРК " Стрела-2М “. Ракетните и артилерийски формирования ще извършат бойна пукотевица с ракетен комплекс 9К79 " Точка “.

Военноморските ни сили ще реализират пукотевица с ПЗРК " Стрела-2М “ и извършват задания по надзор на корабоплаването и радиотехническо наблюдаване с два кораба и брегови постове от системата " ЕКРАН ". Допълнително, с моторен катер и вертолет ще имат подготвеност за аварийно-спасително обезпечаване на полетите на Военновъздушни сили.

За първи път ще бъдат употребявани и отдалечено управляеми летателни системи (ДУЛС) от Военна академия " Г.С. Раковски “ и Съвместното командване на специфичните интервенции за отчитане на резултатите от дейностите на авиацията и формированията от ЗРВ.

Република Сърбия взе участие с планове от зенитно-ракетни формирования и екипажи, и самолети от изтребителна авиация. Те ще извършат пускове " земя-въздух “ със ЗРК С-125 " Нева " и 2К12 " Куб ", както и пускове " въздух-въздух “ със самолети МиГ-29. Сръбските екипажи на МиГ-29 ще оперират от летище Граф Игнатиево.

Съединените американски щати ще се включат със зенитно-ракетни формирования от състава на своите Сухопътни войски. Те ще извършат пускове " земя-въздух “ със ЗРК " Авенджър “.

 

 

 

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР