Днес – 21 май, отбелязваме Европейски ден на екологичната мрежа

...
Днес – 21 май, отбелязваме Европейски ден на екологичната мрежа
Коментари Харесай

21 май e Европейският ден на екологичната мрежа Натура 2000

 Днес – 21 май, означаваме Европейски ден на екологичната мрежа " Натура 2000 “.

Целта на мрежата е да обезпечи дълготрайното запазване и запазване на най-важните и скъпи скотски типове и местообитания в Европа, съществуването на които е от първостепенно значение за човешкото здраве, за обществото и стопанската система. " Натура 2000 “ обезпечава редица природосъобразни изгоди, като в същото време има и редица жизненоважни обществени и стопански функционалности. Около 4,4 млн. работни места в Европейски Съюз зависят директно от използването на ресурсите на устойчивите естествени екосистеми, като забележителен дял от тях са обхванати от предпазените зони в границите на мрежата " Натура 2000 “. Финансовите изгоди, които произтичат от самата мрежа, се пресмятат сред 200 и 300 милиарда евро годишно.

Поради обстановката с COVID-19 в Европа, денят ще се означи, посредством обществените медии. Ако желаете да се присъедините към акцията, въведете в полето за търсене на съответния браузър #Natura2000 или  #Natura2000Day.

Може да посетите и най-близката до вас предпазена зона от мрежата " Натура 2000 “, където на място може да видите и научите повече за типовете и естествените местообитания, които се срещат в нея, и да употребявате #Natura2000Day, с цел да споделите своя опит.

Посетете също уеб страницата close by Natura 2000 site и научете повече за типовете и местообитанията, които мрежата опазва.

На 21 май 1992 година е призната Директивата на Европейски Съюз за местообитанията и е утвърдена програма  LIFE. Тази инструкция, дружно с Директивата за птиците (приета през 1979 г.), основават мрежата от предпазени зони в Европейски Съюз, наречена " Натура 2000 “. Днес тя обгръща 26 918 предпазени зони в сухоземната и морската част на Европейски Съюз, които сполучливо способстват за опазването на  неповторимото европейско естествено завещание.

За да се означи построяването на мрежата " Натура 2000 “ и за да се почетат  напъните на всички, дали своя труд за основаването ѝ,  със специфична Декларация, подписана през 2017 година от Европейската комисия, Европейския парламент, Председателството на Съвета на Европейски Съюз и Комитета на районите, 21-ви май е разгласен за Европейски ден на " Натура 2000 “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР