Длъжник на Община Пловдив се оказа герой за един ден

...
Длъжник на Община Пловдив се оказа герой за един ден
Коментари Харесай

Поничкагейт: Как длъжник на общината стана герой за един д...

Длъжник на Община Пловдив се оказа воин за един ден в родния парламент. С хвърлени бомбастични обвинявания, за които въобще няма концепция да бъдат потвърдени. Важна е целта - кметът на Пловдив Здравко Димитров и общината. Това е в резюме историята на " Попничкагейт " - абсурдът, гръмнал преди една седмица и отшумял скоропостижно за броени дни.

Всичко потегли от парламентарната комисия за проверка на предходното ръководство, ръководена от Мая Манолова, която очевидно желае да гази надълбоко във водите на корупцията и проведената престъпност по високите етажи на властта в България. Едно от последните разкрития обаче хвърли съществени подозрения върху средствата, които се употребяват, с цел да се громят неприятните. В сигнал до комисията пловдивският предприемач Мартин Бурнарски твърди, че е

бил рекетиран от човек, който желал да вземе част от бизнеса му.

Проверка в Търговския указател демонстрира, че въпросният бизнесмен е едноличен притежател и шеф на " Бурнарски " ЕООД, която има марката hotway. Бизнесът е проведен в колички и преместваеми обекти за бързо хранене. В уеб страницата на компанията тя е показана като " една от най-бързо разрастващите се вериги за бързо хранене ".

Бурнарски, естествено, отказал препоръчаното му съдружничество, след което бил подложен на тормоз и непрекъснати инспекции от Общинския инспекторат в Пловдив. Служителите му споделили на ухо, че

нямат нищо персонално против него, само че ползата бил „ от горе”.

Това му обяснил и шефът на общинския инспекторат Борислав Димов.

Според описа на Бурнарски офанзивата пристигнала от авторитетен предприемач, който има връзки в ГЕРБ. В сигнала отхвърля да заяви името му, само че прецизира, че е притежател на киносалони. Междувременно разрешителното за един от обектите на Бурнарски, ситуиран до Гребния канал в Пловдив, не било възобновено.

Историята е идеална за задачите на комисията „ Манолова”. Тя прилича онази от известната скица на " Осемте джуджета " и очевидно цели да покаже по какъв начин с напън по места са се отнемали бизнеси и са се пълнили „ тези чекмеджета”. Засега обаче в сигнала няма никакви доказателства и съответни обстоятелства, а

цялото скандално разобличаване е на правилото „ бях в банята и един човек каза…”

Случаят е нещо приблизително сред дело в Народния съд на Мая Манолова, каквато роля играе нейната комисия, и оклеветяваща акция от високата парламентарна естрада, целяща да внуши, че „ сестрата на кмета е к…а”. Сега той би трябвало да изяснява, че няма сестра.

Здравко Димитров към този момент изясни, че не познава предприемача Бурнарски, само че е разпоредил вътрешна инспекция, с цел да се разбере дали някой в Общината не е злоупотребил с името му. Очаква и намесата на прокуратурата, която да проверява случая. От държавното обвиняване обаче към този момент очевидно не намират задоволително учредения да се самосезират, евентуално поради неналичието на съответни обстоятелства и документи по случая. Димитров обаче ще упорства за следствие, което да откри истината. Категоричен е също, че ще съди тези, които са замесили името му в сходен скандал.

Междувременно думите на Бурнарски бяха доказани от негов сътрудник, представящ се като Ахмед Бей. Става дума за прочут в Пловдив предприемач, който играе като медиатор в разнообразни покупко-продажби, чието име е Ахмет Шакиров. Той твърди, че

съществуват записи на диалозите сред Бурнарски и представителите на Общината

а " рекетьорът " е съученик на кмета, въпреки двамата да не са били в един клас.

Странното е, че в жалбата до комисията към Народното събрание, написана на 18 август, Б​урнарски приказва само за административен произвол и цитира единствено името на зам.-кмета по превоз Тодор Чонов, ​с чийто административен акт е открито, че предприемачът е сложил количка за продажба на понички до Гребния канал, без да има позволение за това. Дв​а дни по-късно, по време на чуването пред комисията, Бурнарски стартира версията, че е жертва на изнудване и опит бизнесът му да бъде лишен.

Развръзката по случая най-вероятно ще пристигна в съда, който ще би трябвало да откри истината по абсурда " Поничкагейт ".

Издължил се към Общината ден преди да пусне сигнала в Народното събрание

Мартин Бурнарски, подал сигнал за рекет против Община Пловдив, е продавал понички на Гребната с изтекло позволение, а също така се е водел в описите на длъжниците към бюджета. Просрочените сметки са платени на 19 август, а на идващия ден се е оплакал в Парламентарната комисия за корупция. Това сочат данните от инспекцията, оповестени от шефа на Общинския инспекторат Борислав Димов.

Бурнарски имал преди време документ за две колички - каравани за търговия с понички и закуски, до алеята до Отрезвителя на Гребния канал. Разрешителното обаче е било издадено със период до края на април, след което не е подновявано, настояват от Инспектората. Към 30 април задължението за ток към „ Жилфонд”, от чийто парцел се е захранвал обектът, е стигнало съвсем 2000 лв.. Отделно са насъбрани сметки за наем на общински терен ​- 50 лв. на месец за едната количка.

Шефът на Инспектората удостовери, че са правени инспекции на активността на Бурнарски и едноименната му компания, само че изрично отхвърли върху предприемача да е упражняван рекет. От Община Пловдив подсетиха, че всички компании, които употребяват общински парцели, се ревизират, изпращат се наставления, в случай че се установяват нередности, и се начисляват лихви, в случай че има просрочие.

От документите е видно, че Мартин Бурнарски с компанията му „ Бурнарски” ЕООД употребява общински терени от 2014 година Предписания са му давани поредно през 2014, 2015, 2016-а. Откакто упражнява комерсиална активност, са установявани разнообразни нарушавания, в това число за хигиената в обектите.

Вярно е, че инспекциите са чести, само че това е изцяло законно, тъй като Бурнарски работи, без да има позволение, а до неотдавна - и без да изплати в период отговорностите си, изясни шефът на Инспектората.

Върти търговия с бургери за 200 000 лв. годишно

Мартин Бурнарски държи марката Hotway ​- дребни червени павилиончета за бързо хранене, които оферират бургери, пържени картофи, палачинки, понички, сладолед и други Разположени са на основни места в Пловдив - на колелото на Централна гара, на Гребната база, пред гимназия „ Пейо Яворов “ и в квартал „ Изгрев “. Освен това мрежата е развита в София, Русе, Пазарджик, Кърджали и Асеновград.



Бурнарски записва компанията си през 2011 година, когато е на 25 години, с адрес апартамент в квартал „ Изгрев “, на ул. „ Вратцата “. До ден сегашен адресът, с който институциите споделят с „ Бурнарски “ ЕООД, е непокътнат.

Първият павилион е отворен през 2014 година, а година и половина мрежата към този момент се разраства до 8. Същата година Бурнарски прави действия пред Патентното ведомство и патентова марката Hotway. После стартира да работи и с франчайз.

Според данните в ДАКСИ сдружението има чисти доходи от продажби за 202 000 лв. за 2018 година (последният разгласен оборот в системата). Година по-рано е бил малко по-висок ​- 219 000 лв., а още по-отдавна - 148 000 лв..

" Бурнарски " ЕООД има единствено един конфликт с държавните управляващи. През 2018 година обществен реализатор на Търговско дружество на НАП-Пловдив постанова запор върху 30 дружествени дяла на компанията. Данъчните обаче са вдигнали запора два месеца по-късно с мотив, че отговорностите са платени.

Кой е очевидецът по случая " Бурнарски "

Въпросният Ахмед Бей, станал известен около случая „ Бурнарски “, е очевидец на всички негови бизнес несгоди. Истинското му име е Ахмет Шакиров, притежател на две компании. По данни на ДАКСИ едната е „ Нордмакс 1 “ ЕООД и е записана през май тази година, с главен предмет на активност „ произвеждане и търговия с тестени произведения “.



В „ Хуахиа фангюан технолоджи “ ООД е съучастник с австриеца Мартин Колегер. Чужденецът е потърпевшият вложител, за който предходната година „ Марица “ писа, че изгоря с близо 20 хиляди лева, откакто друга негова компания от заемодател стана дебитор.

Ахмет Шакиров е бил съучастник и едноличен притежател и в три други компании с друг предмет на активност - от търговия до строителство с недвижими парцели, само че е продал дяловете си.

Разследванията за корупция в Пловдив - доста звук за нищо

Случаят със сигнала за рекет против чиновник на Община Пловдив, подаден от Мартин Бурнарски до парламентарната комисия на Мая Манолова, може да се трансформира в следващия медиен фойерверк, останал без последици. Съдебната процедура демонстрира, че пред Темида би трябвало да се показват безапелационни и неоспорими доказателства за претенции подкуп, даден рушвет или за корист със служебното състояние. За такива се одобряват категорично позволените СРС-та и документи, в случай че обвиненото лице не е хванато от оторизираните органи с белязани банкноти сега на предаването им.

В новата история на Община Пловдив има няколко образеца, които сочат по какъв начин даже при съдействието на полицията, прокуратурата и съдилищата даже и най-скандалните сигнали за корупция потъват в давност.

През 2014 година бе задържана и отстранена от поста кметицата на регион „ Централен” Райна Петрова. Срещу нея бяха повдигнати две обвинявания - за длъжностни закононарушения, осъществени по отношение на доставката на хранителни артикули в детските градини на територията на регион " Централен ", и за практикуване на въздействие.



Райна Петрова в съда с нейния юрист Красимир Елдъров

Кметицата излиза от ареста против 5000 лв. гаранция. Докато се водеше следствието, в прокуратурата бяха събрани 18 тома материали по делото за топлите връзки на кметицата с бизнес дамата Надежда Минчева, чиято компания за хранене „ Надежда” се употребила с преимущество и протекция. Към делото бяха прибавени свидетелски показания за скъпа и некачествена храна в детските заведения, както и за екзотичното пътешестване на Райна Петрова и нейната щерка до Тайланд на разходи на бизнес партньорката. Следствието откри, че Петрова е била наета от Минчева за съветник против възнаграждение. По случая е работила и ДАНС.

На базата на тези материали Окръжен съд - Пловдив стартира дело против някогашния кмет на регион „ Централен “ Райна Петрова, само че през 2018 година тя беше приета за почтена. Прокуратурата апелира и Апелативният съд анулира решението, само че за ново такова не се е чуло.

На 30 май 2018 година гръмна различен скандал ​- във фитнеса по време на подготовка бе арестуван кметът на регион „ Северен” Ральо Ралев по обвиняване в рекет за 60 000 евро дружно с медиатора Иван Делевски. Сигналът беше подаден до тогавашния министър председател Бойко Борисов и К​ПКОНПИ от пловдивския бизнесмен Здравко Ангелов. Той беше внесъл план за градеж на жилищна кооперация на ъгъла на ул. „ Добротич” 14 и „ Сава Муткуров” с 18 жилището. Одобрението на импортирания план се е бавило, вследствие на което районният кмет е сложил ултиматум на предприемача посредством медиатор - или парите, или няма позволение за градеж.



Три месеца Ралев лежа в софийския арест, след което с решение на Специализирания съд излезе на независимост против внушителната гаранция от 150 000 лв.. Разследването по делото продължи, само че към този момент без последици.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР