Джо Байдън пристигна във Ватикана за среща с папа Франциск.

...
Джо Байдън пристигна във Ватикана за среща с папа Франциск.
Коментари Харесай

Байдън пристигна във Ватикана с кортеж от 80 коли

Джо Байдън дойде във Ватикана за среща с папа Франциск. В основата на диалозите се чака да бъдат климатичните промени и неравенствата, само че те ще минат и под сянката на вътрешни диспути в Съединени американски щати за поддръжката на президента католик за правото на аборт, съобщи Ройтерс.

Кортежът на президента на Съединени американски щати дойде при засилени ограничения за сигурност, които даже бяха в допълнение затегнати поради подготовката на италианската столица Рим да да бъде хазаин на срещата на върха на Г-20 през уикенда. Асошиейтед прес отбелязва, че Байдън и брачната половинка му Джил са пристигнали във Ватикана с извънредно огромен конвой от над 80 автомобила , а повода за това ненапълно бяха и италианските здравни ограничения против коронавирус, които лимитират броя на хората, които могат да пътуват по едно и също време в еднакъв автомобил.

Когато американската делегация отпред с Байдън и брачната половинка му дойде в двора на Апостолическия замък, тя беше посрещната от почетния строй на швейцарските гвардейци, облечени в обичайните си червено-жълто-сини униформи и държащи алебарди.

 Снимка: YouTube скрийншот

От централния балкон на двореца се вееше знамето на Съединени американски щати.



" Радвам се да се върна тук ", сподели Байдън на влизане, до момента в който се поздравяваше с един от посрещналите го представители на Ватикана.

 Снимка: AP/БТА

Префектът на папския дом монсеньор Леонардо Сапиенца след това вкара делегацията в двореца.

Срещата сред първия папа латиноамериканец и втория в историята на Съединени американски щати президент католик се организира на фона на разгорещени диспути в американската Католическа черква, където Байдън е под напън от консерваторите поради спорната си позиция в разногласието за абортите , отбелязва Ройтерс.

 Снимка: AP/БТА

Президентът, който постоянно посещава седмичната меса и държи портрет на папата над бюрото си в Овалния кабинет, споделя, че той персонално е срещу абортите, само че прибавя, че като водач на изборна служба не може да постанова мнението си на другите. Друг въпрос, който го слага в спор с американските епископи, е и този за поддръжката му за хомосексуалните бракове , отбелязва Асошиейтед прес.

 Снимка: AP/БТА

Най-отявлените критици на Байдън в католическата църковна подчиненост в Съединени американски щати даже настояват, че би трябвало да му бъде неразрешено да взима Светото причестяване, а преди срещата му с папата даже изостриха риториката си и някои епископи разгласиха в интернет послания към папата да се опълчи на американския президент по въпроса за абортите.

Според Франциск Църквата би трябвало да се опълчва на абортите, само че това не би трябвало да се трансформира във всепоглъщаща борба от културни войни, които отвличат вниманието от въпроси като имиграцията и бедността.

Не се чака от срещата да има фрагменти онлайн, защото Светият трон в последния миг наложи ограничавания върху достъпа на публицистите .
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР