Джейкъб Веласкес е на 13 г., родом от Маями, Флорида,

...
Джейкъб Веласкес е на 13 г., родом от Маями, Флорида,
Коментари Харесай

Синко, едва ли осъзнавах, че ти ще ме учиш, вместо аз - теб

Джейкъб Веласкес е на 13 година, родом от Маями, Флорида, Съединени американски щати. Той е пианист и барабанист. Появява се в American's Got Talent през 2020 година Започва да свири на пиано на четири годинки, откакто следил по какъв начин свири баша му Уили. По това време той е с диагноза аутизъм. Уилям и Тина Валескес разказват сина си Джейкъб като нападателен и неразговорлив, с редица конгнитивни усложнения. Неговият педиатър доктор Брайън Удел ползва пробно лекуване с извънредно на ниска цена, само че ефикасен препарат, който коства на месец към 29 $. Днес никой, който вижда Джейкъб, не може да каже, че това дете в миналото е било болно.  
Той свири Моцарт, Бах, Бетовен, Шопен и изумява родителите си всеки ден. Джейкъб е с многочислени изяви в Good Morning America, CNN, локални новинарски канали и др. 

В това видео, тогава 10-годишният пианист Джейкъб Веласкес с оркестъра на симфоничния оркестър на Hallandale, свири Бетовен по памет без музикална партитура в продължение на повече от 20 минути. Останалите музиканти имат партитури.

Ето трогателното писмо до сина й, което Тина Веласкес разгласява в обществените медии на 11 май 2019 година
Когато станах майка, имах толкоз ясна визия за това по какъв начин ще се развие нашият живот. Аз щях да бъда твой лидер и да те науча на всичките си житейски умения, които имах. С образеца си щях да те науча да казваш „ апелирам “ и „ благодаря “ и да моделирам у теб положително поведение… само че нещата не постоянно вървят напълно както сме възнамерявали, нали, синко?
Едва ли осъзнавах, че ти ще ме учиш.

Научил си ме по какъв начин да обичам.

Няма нещо, което не бих направила за теб. Бих поела върху себе си всяко твое пострадване, което в миналото си изпитвал и бих предотвратила проникването на болежка в скъпоценния ти живот, в случай че можех. Но знам, че не мога. Затова вместо това ще бъда до теб, с цел да те утеша и да ти оказа помощ да се изправиш, когато животът те събори.


Научил си ме на самообладание.

По-рано се изтезавах, когато трябваше да чакам нещо. Но неочакваните промени в твоя живот, без предупреждение, могат да бъдат доста стресиращи за теб. Научих, че мога да върша елементарни неща, като да вземем за пример образно увещание, петминутно предизвестие или конфигурация на таймера, които да ти оказват помощ да бъдеш по-малко обезпокоителен. Научих по какъв начин тези няколко спомагателни минути от моя страна могат да ти оказват помощ да направиш деня си по-хубав. И си коства!


Научи ме да чувам, в действителност да чувам и да слушам.

Аз съм индивидът, който чува единствено текста на обичаната си ария, само че ти чуваш всеки комплициран подробност, изсвирен от всеки инструмент. Показа ми, че в музиката в действителност е по-добре да бъдеш друг. Мелодията не постоянно би трябвало да следва ритъма. Всъщност постоянно казваш, и аз съм съгласна, че те звучат доста по-красиво, когато леко си контрастират.


Научи ме да мисля ексцентрично.

Животът с аутизъм в този свят от време на време може да бъде предизвикателство и от време на време се нуждаем от проект, който да ни помогне в сложни моменти. Научи ме да мисля авансово и да планувам стресови обстановки, да приготвям тактики, които да ни оказват помощ да минем през тях.


Научи ме да съм смела.

Никога не съм желала да смущавам някого или да контузвам възприятията му и постоянно бих траяла да плавам по течението. Когато пристигна в моя свят ти - трябваше да се боря за теб. Предполагам, че това е инстинкт, който ни е даден като майки, само че когато някой се опита да затвори вратата пред детето ни, да сложим крайници си в процепа е единствената опция. Ще се боря за теб до последния ми мирис.


Ти ме научи, че освен е добре, само че и че би трябвало да бъдеш друг.

Когато беше дребен, от цялата си душа си пожелах да можеш да бъдеш като другите деца на площадката, тъй като не желаех в миналото да се чувстваш отритнат или зарязан. Познавах това възприятие и по какъв начин боли от него. Затова се пробвах да те науча по какъв начин да хвърляш и хващаш топка, само че това не те интересуваше. Записах те на футбол, само че в последна сметка просто те гонех до момента в който ти обикаляше пистата към игрището. В дните, когато имаше мач, до момента в който другите деца ритаха на терена, ти тичаше из съблекалните и искаше да наблюдаваш почитателите им по трибуните.
Един ден ти стартира да свириш на пианото песента, която татко ти беше свирил предната вечер. Намерихме ти преподавател и разбрахме, че този инструмент ти е забавен.Наблюдавах те по какъв начин свириш и разбрах, че в никакъв случай не си бил предопределен да бъдеш като всеки различен.Съжалявам, че прекарах толкоз доста време, пробвайки се да ти оказа помощ да се впишеш в ситуацията. Сега знам, че това не ти е било писано. Ти си тъкмо това, което би трябвало да бъдеш. Перфектен си.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР