Дизеловият двигател днес се смята за морално остарял и особено

...
Дизеловият двигател днес се смята за морално остарял и особено
Коментари Харесай

Мистерията около смъртта на Рудолф Дизел поставя под въпрос света на двигателя с вътрешно гориво

Дизеловият мотор през днешния ден се счита за морално стар и изключително замърсяващ околната среда. Критиците гледат на него като евентуална опасност за околната среда, съществена причина за световното стопляне и редица здравословни болести. Това не би трябвало да ни изненадва, изключително откакто човечеството навлиза в ерата на по-различните и екологично чисти горива под формата на водород и електричество, които значително биха редуцирали доста всички отрицателни резултати, само че в зората си дизеловият мотор, както и дизеловото гориво, получават своето внимание и се потвърждават доста пред аудиторията си.

Всичко обаче стартира с далечната 1913 година и един човек, чийто мотор и до през днешния ден се счита за триумф и главоболие – Рудолф Дизел. Изобретателят на дизеловия мотор пази една сериозна загадка и до през днешния ден никой не може да подсигурява сигурно какво в действителност се е случило. Историята ни придвижва в Дрезден, където Рудолф чака на гарата и счита да пътува през Белгия в посока Английския канал. Пижамата е извадена от куфара, стоят на леглото, само че изобретателят не се интересува от тях. Единственото, което минава през главата му са големите задължения, които е натрупал, тоновете рента, които не престават да се натрупат.

На 29 септември 1913 година Рудолф слага един „ Х “ на календара и нищо повече. Преди да тръгне, оставя писмо с документи и последните си пари в чанта на брачната половинка си. Заявява ѝ да бъдат отворени една седмица след приемането. Когато се качва на кораба, излиза на палубата, смъква грижливо палтото си, поглежда към водата и скача. До през днешния ден има изказвания, че някой му е оказал помощ с последното деяние. И към век по-късно, можем да видим, че неговият мотор претърпява същото грубо гонене.

 gettyimages-543817757-594x594

А във времето, в което този откривател сяда на работното си място, с цел да откри решение, светът е подложен в много мощни ограничавания. На първо място можем да видим, че през 1872 година парните мотори към този момент оказват помощ за дългите пътешествия и влаковете свързват хиляди хора, освен това относително на ниска цена, с изключително висок комфорт на пътуването. Ренесансът на железниците е в своя разцвет и разкрива хоризонти за всеки пасажер. Градският превоз към момента е подвластен напълно от карети и каляски. В този период се появява и еднокопитният грип, който слага Съединени американски щати на колене.

Магазините не могат да бъдат заредени, всички отпадъци се изхвърлят на улицата и излиза наяве, че човечеството има потребност от решения, освен това много бързо. В град с половин милион души и към 100 хиляди коня, всеки ден се отделят към 15 кг фекалии, както и още 4 литра урина от животно. Очаквано хигиената на един град не просто се намалява, а напряко доближава цялостното дъно. Точно тук един мотор, без значение от горивото, може да реализира невероятни резултати. Очаквано и тук се появяват парните мотори, които да стартират да се движат по улиците. Друг вид е моторът с вътрешно горене, който може да се движи на нефт, газ и в по-ранните години даже има опция за приложимост на барут.

Докато Рудолф към момента учи в университет, всички претенденти имали още доста път, с цел да се трансфорат в благонадежден сурогат, а не просто в скъпо наслаждение. Един обзор на младия студент показвал, че едвам 10% от температурата в мотора се употребила за работа, останалото е чиста загуба. И както постоянно се случва, належащо е едно камъче, което да преобърне живота му вечно. Това е лекция по термодинамика в Кралския Баварски университет по политехника в Мюнхен. Именно в нея се приказва, че е допустимо да се употребява цялостната топлинна сила на мотора и да се впрегне в работа, а тъкмо това провокации е било належащо на изобретателя.

 gettyimages-542356097-594x594

Теорията не коства и стотинка, до момента в който не успее да влезе в практиката. Първите опити идват с голямо отчаяние. Произведеният мотор съумява да работи едвам с 25% потенциал, а през днешния ден някои от най-хубавите дизелови мотори доближават потенциал от едвам 50%, само че даже и този старт не е толкоз неприятен, въпреки всичко реализира резултати – двойно по-високи от тези на конкуренцията. Тайната на този триумф се криела в метода, по който моторът детонирал своето гориво. Бензиновият мотор компресира горивото и въздуха дружно, а по-късно детонира всичко посредством свещ, която подава искра.

Дизел открил, че в случай че компресира задоволително добре горивната примес, тя може да се възпламени независимо и да дестабилизира мотора. Изобретението на Рудолф разрешавало въздухът да се компресира дотам, че да възпламени горивото при впръскването в цилиндъра. Колкото по-високо е компресията на въздуха, толкоз по-малко гориво е належащо. И до през днешния ден този закон продължава да участва в историята – дизеловите мотори в действителност са по-скъпи, само че когато приказваме за нови машини, най-вероятно ще видим, че са доста по-ефикасни в дълготраен проект и дават доста по-нисък разход по отношение на обичайния бензинов мотор.

Защо тогава немският академик не е съумял да реализира мечтаната победа и да се зарадва на огромните триумфи? Тайната се крие във обстоятелството, че първите показани мотори идват с разнообразни проблеми. Неговите вложители повярвали на теорията, само че практиката не можела да бъде изпълнена, заради простата причина, че към момента било изключително мъчно за реализиране.

 gettyimages-1063491708-594x594

Освен това не би трябвало да забравяме, че има задоволително случаи, в които вложителите към този момент не желаят да хвърлят парите си напразно и стартират да желаят парите си, съпроводени и от закупилите въпросния мотор. Това било единствено началото на голямата финансова покруса, която се задавала на хоризонта. Въпреки негативният резултат, Рудолф не се предавал от своята концепция и вярвал, че ще успее да я осъществя.

Всеки път моторът се радвал на нови усъвършенствания и постепенно и несъмнено се движил в вярната посока. Дизеловото гориво било доста по тежко и най-после почнали да го назовават дизел. Във времето си, горивото било извънредно на ниска цена, а пушеците били доста по-малко и даже не създавали неприятните детонации, които първоначално доставяли особени главоболия на притежателите. През 1904 година армията почнала да демонстрира необикновен интерес, а френската флота незабавно закупила някои мотори за своите подводници.

Точно тук се зараждат и първите съществени конспирации по отношение на живота на основателя. Дизеловият мотор и до през днешния ден се употребява във военната промишленост като изключително благонадежден и мощен. А през 1913 година със самоубийството на Рудолф, можем да подозираме какво тъкмо е било напрежението върху него. Един английски вестник оповестява, че немски откривател се хвърля през борда, с цел да не продаде патента на мотора си на Англия.

Други най-вероятно подозират, че основателят е бил подготвен да продава и да даде едно съществено оръжие в ръцете на съперника. Колкото и безпаричен да бъде Дизел, британската корона сигурно е можела да види големия капацитет в неговите мотори. Едва след Първата Световна война мнозина схващат какво е завещал този човек.

Първите дизелови мотори стартират да работят през 20-те години на предишния век, а през 30-те към този момент работят и влаковете. В края на 1939 година всички кораби се задвижват от дизелови мотори. На 6 януари 1930 година Клеси Къминс взема решение да покаже качествата на дизеловия мотор и го инсталира в автомобил Packard Touring. Неговата дестинация е Националното автомобилно ревю. Разстоянието е от почти 1200 километра, а с към 30 галона гориво с цена от 1.38 $, той съумява да измине дистанцията за доста по-ниска сума от неговия бензинов другар.

Само 5 години по-късно ще пътува от Ню Йорк до Сан Франциско за сумата от 7.62 $, още веднъж залагайки на дизела. Нека не забравяме, че този маркетингов трик проработил, заради простата причина, че науката не можело да се крие в измами, а и мнозина по-разумни водачи бързо сметнали, че даже и в този момент горивото да не е високо, няма смисъл да заплащат повече, в сравнение с е належащо.

 (Original Caption) Diesel: Dr. Rudolf, the inventor of the Diesel Engine.

След края на Втората Световна война, наследниците на Рудолф можели да се считат за милиардери. По това време доставяното гориво е към 70% от преноса на всички артикули по света. Учените са безапелационни, че без този мотор и гориво, глобализацията към момента щеше да се движи с доста мудни темпове, залагайки единствено на парните мотори. Някои други обаче не са особени съгласни. Имайки поради наклонността да се насочваме към едни и същи решения във времето, при неналичието на триумф, най-вероятно различен щеше да влага и сътвори решение, което да разреши реализирането на същите резултати.

През 1914 година редица вложители стартират да влагат в добива на нефт, затова и без Рудолф може да се чакат огромни достижения, тъй като промишлеността залага доста на подобряването на автомобилното сърце, а и освен. Нека обаче не забравяме, че този талант не се е ограничавал единствено с дизелово гориво. Неговите мотори били тествани и проектирани да работят с най-различни горива, в това число и с олио, въглища на прахуляк, а през 1900 година показва мотор, който работи на фъстъчено масло.

През 1912 година даже декларира, че един ден олиото ще се трансформира в един главен артикул, нареждайки се умерено и до останалите горива. Точно тук се ражда и идната по-жестока интрига, мнозина имат вяра, че Рудолф най-вероятно е станал  жертва на петролната промишленост. Той към този момент е показал сходна машина, която може да работи, какво му е пречило да сътвори по-добра версия на същата и да я употребява като опция на своя дизелов мотор? И дано не забравяме, че въпросният академик не е желал да даде лъскави играчки на богатите, с чиято помощ да показват своето благоденствие. Създателят е имал предпочитание да даде колела и опция на бедните да се придвижват по-лесно и да работят доста по-добре във всяка една промишленост.

Можем да си представим и още една забавна доктрина, по какъв начин би изглеждала планетата през днешния ден, в случай че вместо рандеман на гориво, множеството поля биват засети с фъстъци като метод за направа на главен тип гориво? Никой не може да даде отговор на този въпрос, въпреки и тъкмо през днешния ден редица организации да имат потребност от отговор, изключително при по-значителното утежняване на околната среда. Когато тялото на Рудолф е намерено след близо 10 дни корабоплаване, никой не може да даде отговор какво в действителност се е случило – то било задоволително разложено, с цел да накара даже моряците да го качат в лодката. Взети са единствено портфейлът, джобното му ножче и монокълът, които по-късно са разпознати от сина му. Тялото му е отнесено още веднъж от вълните.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР