Дистрибуторът на авточасти Интер карс България продължава да расте ©

...
Дистрибуторът на авточасти Интер карс България продължава да расте ©
Коментари Харесай

Търговия с автомобили, части и сервиз: На висока скорост

Дистрибуторът на авточасти " Интер карс България " продължава да пораства

© ВЕЛКО АНГЕЛОВ Статията е част от класацията на най-динамичните дребни и междинни компании " Гепард ". Всички текстове от изданието можете да откриете тук. Лидер по напредък през 2016 година е " Автомотор ", която е дъщерна компания на вносителя на Citroen " Автомотор корпорация ".
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Няколко сполучливи компании в авточастите

Търговците на съставни елементи за коли са най-активни в секторната ранглиста на " Гепард "
10 ное 2017
Разрушителят на статуквото

" Интер карс България " съумя да смути съня на огромните търговци на авточасти и сътвори бизнес за 56 млн. лева
28 ное 2016
Търговия с коли, елементи и сервиз: Колелата на растежа

Търговията с коли, елементи и сервизи в България продължава да регистрира забележителен напредък
22 ное 2016
Пазар с вътрешно горене

Или по какъв начин наследниците на " Симеон " и " Козлодуй " трансформираха бизнеса с авточасти до бранш с 1 милиарда лева доходи
6 мар 2015
Автомобилният бранш в България продължава да пораства, което значи по-добър бизнес за всички по веригата - от дилърите и автокъщите, през сервизите до търговците на части. От една страна, продажбите на нови коли са скочили с двуцифрен растеж през 2016 година, от друга - тези на използвани също резервират растежа си и голямата си преднина - към 10 на всяка регистрация на нов автомобил са на коли втора употреба. Повишението се вижда и в секторната ранглиста на " Гепард " за най-динамичните компании в търговията с коли, сервизи и елементи. Общите доходи на двадесетте компании в подреждането са скочили приблизително със 49% до 319 млн. лева В класацията има най-различни сдружения от сектора и съвсем всички са на облага и усилват личния състав си.

Все повече коли

Лидер по напредък през 2016 година е " Автомотор ", която е дъщерна компания на вносителя на Citroen " Автомотор корпорация ". През 2016 година компанията сплоти 13 районни и профилирани сдружения от групата - измежду тях са сервизи, дилъри и други След преобразуването приходите на компанията са скочили с над 115% до 11.6 млн. лева, като покачване има във всяко направление - продажби на коли (425 бр.), автомобилни елементи (с 34%), сервизен труд (с над 110%) и други За 2017 година " Автомотор " също чака доста покачване във всяка активност.

Втора в класацията е бургаската " Елиа транс България ", която се занимава с продажба и сервизиране на нови и използвани ремаркета и полуремаркета. Компанията е на българския пазар от 2002 година и е вносител на немските марки Meiller и Кögel. Приходите на компанията са скочили със 110% до 7.3 млн. лева

На трето място е миналогодишният водач в секторната автокласация на " Гепард " - русенската " Ес транс ", която продължава да пораства. След скока на оборота й от 200% през 2015 година в този момент растежът е нови 80% до 20.2 млн. лева Компанията, която е дилър и сервиз на Nissan и Great Wall, има и няколко магазина за авточасти.

Четвърта е формалният вносител и дилър на Suzuki - " Миркат ". Компанията е повишила оборота си с 63% до 13.3 млн. лева посредством най-много на продажбите на нови коли - с 57%, от 160 на 251 коли. Увеличение има и в другите действия: рент-а-кар, сервизни услуги и действен лизинг. В същото време компанията продължава да е на загуба.

Продължава положителното показване на " Княжево сървиз ", в която главен акционер е " Титан сървис ". Фирмата обслужва камионите, които чистят София, на " Титан " и ЗМБГ. След като през 2015 година увеличи приходите си с 45% до 7.5 млн. лева, в този момент растежът е с нови 53% до 11.5 млн. лева Рентабилността на " Княжево сервиз " остава извънредно добра - над 41%. Компанията продължава да усилва и личния състав си. Сервизите очевидно имат добра година - оборотът на други представители на сектора - " Старс ауто 2008 " и " ДНВ-Проспийд ", са скочили надлежно с 44% и 42%.

Още и още елементи

В секторната ранглиста няма доста компании с задгранични притежатели, само че една от тях е тази с най-високи доходи в тазгодишното нареждане - дистрибуторът на автомобилни елементи " Интер карс България ", която е част от полския водач в Централна и Източна Европа Inter Cars. След като регистрира напредък от 106% през 2015 година, в този момент компанията усилва оборота си с още 45% до 82 млн. лева Целта на компанията е през 2017 година да стане №1 в сектора, като измести дългогодишния водач " Евро 07 ".

Участник в подреждането е и различен огромен търговец на авточасти - " Ауто плюс България ", което единствено още повече потвърждава какъв брой бурно се развива секторът. Приходите на сдружението са скочили с 50% до 58.3 млн. лева Компанията има 22 обекта в България, от които три склада и 19 магазина.

В тазгодишното нареждане на " Гепард " участват и редица профилирани търговци на автомобилни съставни елементи. Сред тях са дилърът на гуми " Маргел-М ", чиито доходи скачат с 43%, както и фирмите за батерии " Ауто батери трейд " и " Старт трейдинг ".

Също както и " Ес транс ", в класацията участват и други районни дилъри на нови коли. Врачанската " Тит " продава моделите на Renault и Dacia, а приходите й се повишават с 48%. " Венци - Велико Търново " пък е дилър на Toyota, като оборотът й е повишен с 30% до 4.16 млн. лева

След като през 2015 година главният представител на бранша за камиони беше вносителят на MAN " МВБ трак енд бъс България ", в този момент в класацията се включва вносителят на тежкотоварни машини Volvo - " Волво груп България ". Компанията усилва оборота си с 39% с помощта на растежа в продажбите на камиони с 69% през годината.

Персоналът

Компаниите в класацията са нараснали приблизително личния състав си с малко над 3% до общо 875 души. Най-голям екип има " Ауто плюс България " - 232 (спрямо 219 през 2015 г.), което се изяснява с многото обекти и хранилища на сдружението. На другият полюс е търговецът на авточасти от Монтана " Елит кар трейдинг ", който е понижил чиновниците си от 40 на 17 души.

Макар и единствено две сдружения в топ 20 да са на загуба, общата доходност е ниска. Общата облага е 8.7 млн. лева при доходи от 319 млн. лева Най-висока облага (и рентабилност) има " Княжево сървиз ".

Според данните за регистрациите в КАТ продажбите на коли не престават да порастват и през тази година - единствено за първите шест месеца броят на леките коли е скочил със 130 хиляди нови и използвани леки коли. Което демонстрира, че и 2017 година ще е добра за компаниите от бранша.

Поръчайте изданието »
На хартия или PDF
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР