Дискусията бе посветена на ръста на цените на енергията в

...
Дискусията бе посветена на ръста на цените на енергията в
Коментари Харесай

Дискусия в ЕП: Депутатите настояват за намаляване на вноса от Русия

Дискусията бе отдадена на растежа на цените на силата в последните месеци и концепциите на Европейски Съюз за превъзмогване на зависимостта от съветски горива, изключително петрол, природен газ и въглища, оповестява се на уеб страницата на Европейския парламент.

Дни по-рано Комисията показа проекта си „ REPowerEU”, който планува тройно понижаване на търсенето на съветски газ от страна на Европейски Съюз до края на 2022 година и цялостен отвод до 2030 година, попълване на газовите запаси за зимата и ограничения за доставяне с налични и устойчиви енергийни източници.

Представяйки предложенията, заместник-председателят на Комисията, Валдис Домбровскис, съобщи: „ Ние би трябвало да отговаряме за личното си енергийно бъдеще, а това значи, че не можем да позволим на която и да е периферия да дестабилизира нашите пазари или да въздейства на избора ни на сила “.

От името на Съвета френският държавен секретар за европейските въпроси, Клеман Бон, акцентира смисъла на зеления преход за реализиране на енергийна самостоятелност: „ Нужно е Европа да бъде самостоятелна от вноса на изкопаеми горива от Русия... Диверсификацията на запаси, преходът към чисти, зелени форми на силата, са наложителни “.

Маркус Пипер (ЕНП, Германия) прикани страните от Европейски Съюз да понижат налозите върху силата и да бъде отстранена връзката сред природния газ и цената на електричеството. В същото време обаче той съобщи, че „ да се изостави конкуренцията на енергийните пазари в този момент би било най-лошият метод на подготовка за следвоенното време. По-лесно е да се изостави пазарната стопанска система, в сравнение с да се възвърне конкуренцията “.

Дан Ника (С&Д, Румъния) сподели, че проектът на Комисията е „ по-добре от нищо “ и приветства предлагането за наложително струпване на газови ресурси, само че изрази подозрение, че всичко ще проработи до зимата. Той също по този начин изиска да бъдат обложени увеличените облаги на енергийните компании: „ Не е задоволително в Европейски Съюз да има страни като Румъния, където някой продава сила на цена 10 пъти себестойността “.

Мортен Петерсен (Обнови Европа, Дания) се разгласи за промени, в това число на самостоятелно равнище: „ Трябва да спестяваме силата в индустрията, в постройките... Трябва да понижим термостатите, може би да сложим спомагателен пуловер и да стартираме акция, с цел да схванат хората, че си коства да спестяваме сила. Трябва да ускорим добива на възобновима сила както на сушата, по този начин и в морето “.

Виле Ниинисто (Зелени/ЕСА, Финландия) поддържа концепцията за общо закупуване на сила, за възстановяване на енергийната успеваемост и за вложения в сила от възобновими източници. Той също по този начин прикани страните от Европейски Съюз „ да създадат повече, с цел да поддържат уязвимите семейства,... да вземем за пример посредством директни заплащания или ваучери. Това е незабавно належащо за тези, които не могат да платят сметките си за сила “.

Паоло Боркиа (ИД, Италия) означи, че е добра концепция да се поддържат ресурси от несъмнено количество газ, само че това ще докара до спомагателен растеж на цените. „ През годините ние направихме всичко, с цел да бъде Европейски Съюз прекомерно подвластен от вноса на енергия; в този момент семействата и фирмите ще платят цената за това “.

Зджислав Краснодембски (ЕКР, Полша) сподели, че предложенията на Комисията са ориентирани в вярната посока, само че са в несъгласие с действителността. „ Ние планираме да купуваме взаимно газ, да контролираме газовите складове и да ускорим прехода към възобновими източници на сила. Но действителността е друга: тъкмо в този момент има конкуренция за закупуване на изкопаеми горива “.

Комисията най-после осъзна, че енергийният пазар е неуместен, защото води единствено до растеж на цените за семействата и огромни облаги за бизнеса, сподели Манон Обри (Левица, Франция). „ Защо трябваше да чакаме до края на зимата, когато цените се покачиха даже преди войната в Украйна? “
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР