Дисковата херния (разговорно и по-общо наричана дископатия) е състояние, засягащо

...
Дисковата херния (разговорно и по-общо наричана дископатия) е състояние, засягащо
Коментари Харесай

12 ефикасни упражнения при дискова херния

Дисковата херния (разговорно и по-общо наричана дископатия) е положение, засягащо гръбначния дирек, при което се раздира външния фиброзен пръстен на междупрешленните дискове и това разрешава на меката централна част да се деформира и да навлезе в гръбначномозъчния канал, като притиска структурите, които се намират в него.

Дисковите хернии се получават най-често сред 30 и 50-годишна възраст.

Дисковите хернии нормално са резултат на изхабяване на дисковете, най-много при тежък физически труд с постоянно повдигане на тежки предмети.

1. Изходно състояние: лежащ по тил. Поставете сгънатите в лактите ръце към гръдния си панер. Изпъчете гръдния панер нагоре, като че ли вършиме полумост, задръжте се известно време по този начин, след което се върнете в изходно състояние и се отпуснете. Направете най-вече 7-8 такива повторения.

2. Изходно състояние: лежащ по тил. Сгънете крайници в коленете, като ръцете разположите на пода до тялото. В такова състояние доста постепенно повдигайте таза нагоре, като в това време стягате ханша. Задръжте в това състояние, като напрягате мускулите на гърба и кръста, и най-после се отпуснете. Повторете най-вече 6-7 пъти.

3. Изходно състояние: лежащ по тил. Краката изпънати на пода, както и ръцете. Напрягайки мускулите на гърба, пробвайте да се повдигнете с няколко сантиметра над пода, опирайки се на дланите и на раменете си. Повторете 3-4 пъти.

4. Изходно състояние: лежащ по тил. Сложете ръце зад главата. Сгънете единия крайник в коляното и изпънете към гърдите. След това изправете крайници и се отпуснете. Повторете упражнението с всеки крайник по 6-7 пъти.

5. Изходно състояние: лежащ по тил. Повдигнете лявата ръка и левия крайник по едно и също време нагоре. Задръжте във въздуха за 8 секунди и отпуснете. Същото направете и с дясната ръка и десния крайник. Повторете по 6-7 пъти.

6. Изходно състояние: лежащ по тил. Ръцете и краката в изправено, изпънато състояние. Повдигнете нагоре и двата си крайници, само че единият да е сгънат в коляното, а другият - изправен. Задръжте за 10-20 секунди. Бавно отпуснете и повторете упражнението, като промените позициите на сгънатия в коляното и изправения крайник.

7. Изходно състояние: лежащ по стомах. Притиснете към ушите си дланите на ръцете, които са сгънати в лактите. Повдигнете горната половина на тялото нагоре, задръжте, след което се отпуснете в изходно състояние. Повторете 5-6 пъти.

8. Изходно състояние: лежащ по стомах. Опрете в пода, на равнище гръден панер дланите на ръцете си, които са прегънати в лактите. Повдигнете горната част на тялото, като я огънете. Отпуснете се. Повторете 7-8 пъти.

9. Изходно състояние: лежащ по стомах. Ръцете би трябвало да са настрана на тялото, отпуснати, а краката - сгънати в коленете. Поразклащайте краката си известно време.

10. Застанете на четири крайници с длани на ширината на раменете и с взор - във вътрешността. Изпънете таза обратно, отпускайки се на пода, по-късно направете придвижване напред, като че ли ви се е наложило да пропълзите под невисок стобор. Почти пропълзявайки по пода с гърди, се изправете. Повторете 8-10 пъти.

11. Застанете на четири крайници, “походете ” с лакти по пода напред обратно. В това време гърбът би трябвало да е обтегнат, еднакъв.

12. Застанете на четири крайници, като премествате колене по пода надясно и наляво. Повторете упражнение 4-6 пъти.

Източник: zdrave.to
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР