Директорът на плевенския театър Васил Василев спечели преди дни конкурса

...
Директорът на плевенския театър Васил Василев спечели преди дни конкурса
Коментари Харесай

Васил Василев ще е новият директор на Народния театър

Директорът на плевенския спектакъл Васил Василев завоюва преди дни състезанието за шеф на Народния спектакъл „ Иван Вазов “, само че още няма предопределение. Той е един от най-успешните ни млади шефове на театри през последните години, който с необикновените си и ексцентрични хрумвания, с репертоара и с привлечените режисьори и артисти съумява да изпълни салона на Драматично-кукления спектакъл „ Иван Радоев “ в Плевен даже по време на пандемия и ограничавания за броя на феновете.

Васил Василев съумява в едни сложни трудни години да резервира театъра в Ловеч, когато още напълно млад 29-годишен е негов шеф, и да възроди фестивала „ Младите в театъра “. В Плевен пък в най-тежките дни на спрялото време на пандемията, когато салоните бяха опустели вкарва новаторската стратегия „ Пътуващ фен “. Билетът включваше и нощувка със закуска в хотел. Така стартира театралният туризъм и местата в залата не стигат за първата режисура „ Опашката “ на Явор Гърдев с Владимир Карамазов, който получи „ Икар “ за водеща мъжка роля. И след това се заредиха и останалите постановки. А портретите на политици запълват празните места в салона и по този начин артинсталацията „ Заедно на спектакъл – не играем на празни столове, работим на 100 % “ се хареса на театрите в Сърбия, Литва, Русия и чак в Лондон.

Василев съумя да върне Александър Морфов в България и в този момент той репетира „ Антигона “ в Плевен, като премиерата се чака през месец май. Освен известните български режисьори на плевенска сцена слагат и непознати, като Денис Азаров, Василий Сенин, никола Зависич и други. Васил Василев учредява в Плевен Театрална асоциация на създатели от Балканите и Прибалтика.

Въпреки че се твърдеше, че има проблеми с процедурите по състезанието за шеф на Народния спектакъл, на 7 април министърът на културата разгласи публично в Народното събрание, че всичко е наред и се чака формалното предопределение на Васил Василев. Чуйте повече в взуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР