Директорът на Булгаргаз Людмил Йоцов беше подложен на сериозни критики

...
Директорът на Булгаргаз Людмил Йоцов беше подложен на сериозни критики
Коментари Харесай

В Булгаргаз не вярвали, че Газпром ще спре газа след плащането от българска страна

Директорът на " Булгаргаз " Людмил Йоцов беше подложен на съществени рецензии от страна на ръководителя на КЕВР Иван Иванов поради практиката, която сдружението наложи от края на април да внася заявките си за цена на природния газ за свободния пазар със забавяне.

Йоцов изясни аргументите за забавянията с това, че компанията няма изясненост до последния миг за доставките на гориво за България поради едностранното прекъсване на подаването от " Газпром " и проблемите с договарянето на свободни слотове за покупките на LNG. По думите му - " Булгаргаз " може да съобщи само каква ще е цената на газа от Азербайджан до 11 август, тъй като до тази дата няма да е ясно какви ще са разноските за обезпечаване на останалите количества за потреблението в България.

Ръководителят на " Булгаргаз " твърди, че не е очаквал решението на " Газпром " за прекъсване на осъществяването на контракта - макар че този сюжет би трябвало да се създава от служебния кабинет още след експлоадирането на войната в Украйна.

" До последно не вярвахме, че ще ни спрат доставките на газ. Защото платихме. На 26 април се получи заплащането. Те го имаха по банкова сметка. И не би трябвало да ни стопират газа. В интерес на истината си мислехме, че това е смешка ", споделя Йоцов по време на съвещание в Комисията за енергийно и водно контролиране.

Иван Иванов предизвести " Булгаргаз ", че по закон би трябвало да бъдат наложени санкции поради неизпълнението на законовите условия за предупреждение при поръчките за месечните цени на газа. Иванов разкритикува Йоцов и за това, че сдружението не е пускало обществени търгове за доставка на газ през цялото време на рецесията с " Газпром " и че не е закупило
слотове в точния момент. Той припомня още, че първите ходове на Кремъл с промененото условие за заплащания в рубли е направено от Путин още при започване на април.

" Вие не сте вярвали, само че вие като началник на огромната газова компания на България е трябвало да се задействате освен с запитване към Министерски съвет ", сподели ръководителят на КЕВР. Иванов се върна на поста си отпред на енергийния регулатор преди седмици, откакто Конституционният съд анулира назначението на неговия предшествени Станислав Тодоров, направено през февруари 2022.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР