Директорът на Българското национално радио Андон Балтаков публикува отворено писмо

...
Директорът на Българското национално радио Андон Балтаков публикува отворено писмо
Коментари Харесай

Шефът на БНР към Банов: Посканата Ви оставка е акт на себеуважение

Директорът на Българското национално радио Андон Балтаков разгласява отворено писмо до културния министър Боил Банов с един единствен въпрос - ще отдръпна ли оферти за публично разискване план на Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и малкия екран.
Отвореното писмо е оповестено в персоналния прфил на Балтаков във Фейсбук. То идва след седмица на назряващ спор сред културния министър и шефът на публичното радио.

ФрогНюз напомня, че предходната седмица Балтаков ненадейно подава оставката си пред шефа на Съвет за електронни медии Бетина Жотева. Той изиска предварително да бъде освободен от поста си поради отвод на ръководството да подсигурява независимостта на медиите от политически вмешателства. Балтаков изясни, че Министерството на културата е разгласило за публично разискване план за изменение на Закон за радиото и телевизията, който обаче не е същият, направен от специалистите в работната група.

Балтаков и Банов през днешния ден би трябвало да седнат на диалог, който ще се организира онлайн.

Ето и целият текст на отвореното писмо на Балтаков:

" Министерство на културата

Уважаеми господин Банов,

Позволявам си да Ви напиша това писмо, тъй като се притеснявам, че в Министерството на културата липсва осъзнаването за трудност на обстановката, в която поставихте медийната среда в България и в частност

БНР - Българско национално радио, което управлявам.

В следобедните часове на вчерашния ден (понеделник), началникът на Вашия кабинет ми изпрати малко телефонно известие изразяващо предпочитание за диалог. Веднага се обадих на изпращащия известието номер и след няколко разменени фрази с Вашата сътрудничка провидях диаметрално противоположните ни схващания за действителността сега.

С почитание и подготвеност щях да посетя Вашия кабинет през вчерашния ден в 17:00 часа, само че в този час чаках пред лаборатория, с цел да ми бъде изработен третия подред за последните два месеца ПСР-тест, след среща с потвърден притежател на Covid-вируса предходната седмица. Все още чакам резултата.

Помолих Вашата служителка – заради очевидната причина да не се срещам с хора – да проведем телефонен диалог, само че тя настоя да бъде среща „ някъде по-късно през седмицата “ откакто излезе резултата ми. В последна сметка уточнихме да се чуем през днешния ден, с цел да се провежда видео-конферентна среща, на която да обсъдим „ несъответствията “.

За да се подготвим за този диалог ще посоча, че аз имам един единствен въпрос, който би предопределил насоката на полемиката, а точно дали ще оттеглите оферти за публично разискване план на Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и малкия екран, като го замените с плана направен от експертната група.

Колкото до оставката Ви, която желаех в ефира на БНР " Хоризонт " – от опит мога да споделя, че това е персонален акт, подбуден от дълбока самокритика на околната среда, себеуважение и достолепие.

Очаквам нашата цифрова среща.

Поздрави,

Андон ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР