Директните плащания - с таван до 100 000 евро, приоритет

...
Директните плащания - с таван до 100 000 евро, приоритет
Коментари Харесай

Край с местните феодали в земеделието и корупцията при разпр...

Директните заплащания - с таван до 100 000 евро, приоритет на локални и биологично създадени храни

Извършване на промени посредством инструментите на общата селскостопанска политика на Европейски Съюз (ОСП), стъпващи на дълготрайни упоритости за развиване на обособените подсектори. Отстраняване на феномена „ феодално разделяне “ в земеделието и унищожаване на неговите последствия. Прекратяване на корупцията и административния произвол. Ограничаване на концентрацията на индустриални запаси и основаване на условия за опазване и създаване на междинна класа аграрни производители, животновъди и преработватели. Утвърждаване на ролята на микро и дребните стопани и преработватели. Така е обрисувана визията на родното земеделие в подписаното съдружно съглашение сред Политическа партия, Българска социалистическа партия, Демократична България и Има Такъв Народ. Предлагаме в редуциране акценти от заложените промени в агросектора, които ще извършва новото държавно управление.

СУБСИДИИ И ФИНАНСИРАНЕ

Въвеждане на горна граница на директните заплащания в размер до 100 000 евро на бенефициент с фокус на идентифициране на крайните бенефициенти за съгласуваност за пренасочване на средствата към микро, дребни и междинни производители. Насърчаване на вложения, които да изместят фокуса на България от производител на първични материали към производител на подготвена продукция. Мерки за унищожаване на нерегламентираното произвеждане (извън това за домашно потребление) и търговия на плодове, зеленчуци и артикули от скотски генезис.

ДАНЪЧНА ПОЛИТИКА

Временно понижаване на Данък добавена стойност за първично произвеждане и поетапно връщане към съответните равнища или понижаване на Данък добавена стойност на стоките от „ дребната кошница “.

ДОСТЪП ДО ПАЗАРИ

Изграждане на 6 районни събирателни пазара с огледални мощности за пресни плодове, зеленчуци и месо посредством публично-частни партньорства сред страна, общини и оператори. Целта е да се даде опция на дребните, междинните и огромните производители/вносители да пласират своята продукция към всички национални и районни оператори и/или за експорт, събирайки в едно митници и Национална агенция за приходите, лаборатория на БАБХ, сортировъчни мощности, пакетажни цехове, експедиционни, маркетингови и консултантски услуги, склад и предпазване. Увеличаване на каузи на локални и биохрани при публични поръчки посредством въвеждане на критерии за възлагането им, в това число посредством приоритизиране на условията за 42 качество и влияние върху околната среда. Заложена е и амбициозната цел не по-малко от 20% до 2025 година и не по-малко от 60% до 2032 година от продуктите и храните, включени в публичните поръчки, да са от локално произвеждане и/или биологичен генезис.

НАУКА, ОБРАЗОВАНИЕ, ИНОВАЦИИ, МОДЕРНИЗАЦИЯ И ДИГИТАЛИЗАЦИЯ

Приоритизиране на вложенията в профилираното обучение и създаване на просвета на потреблението на аграрни артикули и храни от детската градина, през профилираните междинни учебни заведения, до научните институти. Насърчаване на цифровизацията и нововъведенията - иновационни хъбове в земеделието и 43 преработката. Стимулиране на частните вложения в започващи и развити компании, разработващи нови технологии, процеси и храни.

ПОЗЕМЛЕНИ ОТНОШЕНИЯ

Синхронизиране на всички регистри на поземлена благосъстоятелност (кадастър, МЗХГ) и премахване на историческите несъответствия. Прозрачно систематизиране на държавните и общинските пасища и надзор върху тяхното потребление, като предварителна защита разпространяването на така наречен „ виртуални животни “. Промени в Закона за собствеността и прилагане на земеделските земи.

УСТОЙЧИВО ЗЕМЕДЕЛИЕ И БЕЗОПАСНИ ХРАНИ

Упражняване на цялостен граничен и следващ надзор върху вноса на подготвена продукция от аграрни и скотски генезис предвид на обезпечаването на сигурност на храните, а също и въвеждане на цялостна отчетност при вноса и потреблението на препарати за растителна отбрана, препарати за обработка на аграрни култури, лекарства за животни и добавки за обработка/преработка/влагане в храни.

БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ

Адаптиране на законодателната рамка с обезпечаване на висока жизнеспособност и интензивност на присъединяване на браншови обединявания, тъй че да се подсигурява представителност на всички техни членове (големи, междинни, дребни и микропредприятия/стопанства). Подготовка на нов Закон за браншовите организации в земеделието.

МЛАДИ ФЕРМЕРИ И СЕМЕЙНИ СТОПАНСТВА

Стимулиране на младите фермери и животновъди. Развитие на фамилни стопанства в планинските райони, които да се подкрепят като съвкупни производителни/преработвателни единици посредством схеми и ограничения. Приемане на ограничения за приоритизиране на достъпа на млади фермери до общинска и държавна земеделска земя и пасища.

АНГАЖИМЕНТИ БИОЗЕМЕДЕЛИЕ

Насърчаване и приоритизиране на производството и маркетинга на биопродукти посредством ограниченията, включени в Националната тактика за развиване на биологичното произвеждане. По-широка представителност на българските биопроизводители, в това число и на интернационалните изложби за биопродукти посредством атрактивен народен щанд и подкрепяне на тяхното присъединяване.

ВЕТЕРИНАРНОМЕДИЦИНСКО ОБСЛУЖВАНЕ И ХУМАННО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ЖИВОТНИТЕ

Подпомагането да бъде обвързано и със здравния статус на животните, а освен с осъществяването на държавна профилактична стратегия и имунизации. Институционално подсилване на зоополицията към Министерство на вътрешните работи по повод отбрана и хуманно отношение към животните и противопоставяне на закононарушенията против дивата природа. Възможност за идентификация и следене на всяко домашно и селскостопанско животно.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР