Дипломатическо напрежение между Израел и Испания възникна след изказване на

...
Дипломатическо напрежение между Израел и Испания възникна след изказване на
Коментари Харесай

Дипломатическо напрежение между Израел и Испания

Дипломатическо напрежение сред Израел и Испания породи след изявление на министъра на обществените права от квотата на " Подемос " Йоне Белара. Тя прикани за образуване на митинги по улиците на Испания против " планувания геноцид " на Израел в Газа и прикани Европейски Съюз да спре да бъде " съизвършител на боен нарушител като Нетаняху ".

 

Белара изиска Европейски Съюз да разгърне всички дипломатически старания за преустановяване на " окупацията и апартейда на Палестина ". Тя беше подкрепена от втория вицепремиер и водач на " Сумар " Йоланда Диас, която също осъди " израелския апартейд, високо и ясно ", до момента в който министърът на потребителските въпроси Алберто Гарсон дефинира като " чисто безчовечие " дейностите на израелската войска против цивилното население в Ивицата Газа.

 

Последва моментална реакция от страна на израелското посолство в Мадрид, което в декларация декларира, че някои министри са " избрали да се причислят към този тероризъм от вида на ИДИЛ " след нападението на 7 октомври.

 

От посолството желаят министър председателят Педро Санчес " недвусмислено да осъди тези срамни изказвания ", който " заплашват сигурността на еврейските общности в Испания ". Отговорът пристигна от министерството на външните работи, откъдето оповестиха, че " всеки политически водач може свободно да показва позиции като представител на политическа партия в цялостна народна власт като Испания " и отхвърлиха " неоснователните клевети за тях ", уточнявайки, че „ държавното управление като цяло неведнъж е изразявало нуждата да се разграничи палестинското население от терористичната формация " Хамас ", да се отбрани цивилното население на Газа и да продължат главните доставки, нужни за оцеляването им ".

 

" Единственото решение за реализиране на мир " е опцията " две страни да живеят една до друга ", се споделя още в позицията на външното министерство.

 

Източник БНР

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР