Димитър Илиев и Асен Василев с популистка, но неработеща програмаВ

...
Димитър Илиев и Асен Василев с популистка, но неработеща програмаВ
Коментари Харесай

Тези не разбират нищо от спорт!

Димитър Илиев и Асен Василев с популистка, само че неработеща стратегия

В сегашния състав на Министерски съвет няма нито един министър, който да схваща от спорт! Ама нито един, отпред с министъра на младежта и спорта Димитър Илиев.

NOVSPORT.COM вече обясни защо така наречен нова „ Национална стратегия за споделено финансиране на капиталови спортни планове “ е безумна, неработеща и единствено ще спре ремонтите на спортните уреди, защото по нея се изисква 50% съфинансиране. И това не е единственият й проблем.

Днес обаче до Илиев се изправи министърът на финансите Асен Василев, които предизборно опита да разгласи, че ще раздават милиони и милиарди. Но в бъдеще време, в случай че програмата сработела. А тя няма да сработи, тъй като е цялостна с недомислици и искрено противоречащи на закона точки.

„ Крайно време е спортът да се финансира не по благосклонности, а по правила “, изцепи се несъбличалият се по състезателен екип финансов министър.

Очевидно някой беше не запомнил да му каже, че още от зората на демокрацията съществуват стратегии с ясни критерии за финансиране на планове за спортна инфраструктура – функционалност от работата и триумфите на дадените клубове и федерации. Различните министри имаха своите визии какви тъкмо да са критериите, само че такива стратегии постоянно е имало. И по-добре или по-лошо, са работели.

За разлика от актуалната стратегия, която е неработеща. В предходния материал към този момент обърнахме внимание на обстоятелството, че клубовете нямат средства за съфинансиране на по-сериозни планове. Същото важи в огромна степен и за федерациите. Парите на общините пък идват от държавния бюджет, което значи прекачване от единия джоб в другия.

На срещата с двамата министри бяха поканени представители на водещите футболни клубове! Футболът сигурно има потребност от по-голяма държавна поддръжка, тъй като сега не получава никаква, само че някой би трябвало да изясни на двамата министри, че няма по какъв начин да финансират Акционерни сдружения. Каквито точно са професионалните футболни клубове. И в случай че желаят да го вършат, това може да стане единствено след редица законови промени. Които обаче биха отворили други малки врати, за които те даже не допускат. А за такива промени не се и чува, тъй като министрите не знаят, че са наложителни, с цел да се финансират АД-та.

Заговори се още веднъж за направените игрища по селата. Такива в действителност се построиха, само че по направената от Тройната коалиция стратегия, в която водещ беше някогашният съдружен сътрудник на Василев и Илиев – Българска социалистическа партия. И точно Красен Кралев като състезателен министър и ГЕРБ я трансформираха и стопираха този парадокс, като към този момент се даваха пари за дребни многофункционални обекти, а ММС наложително съгласуваше плановете.

Идеята пари да се раздават на база фенска маса е повече от безумна и искрено популистка! Гласове ли ще пазарят по този метод? А и както споменахме, там където има доста почитатели, няма законов метод страната да финансира спортна база.

И в действителност по какъв начин ще измерим фенската маса на гребането, кану-каяка, битката, повдигането на тежести, художествената гимнастика, стрелбата и други спортове, които са ни носили триумфи? Наясно ли са Василев и Илиев, че има обществено значими спортове, които имат главно значение за физическата просвета на нацията, каквито са отборните игри? И такива, които са ни носили и ни носят горделивост и медали! А те сигурно не могат да се възползват от безумната стратегия, изискваща 50% съфинансиране.

Няма от къде да са наясно, тъй като Димитър Илиев схваща единствено от автомобилизъм – спорт, чиито специфики са радикално разнообразни спрямо всички останали.

Ако желаят въпреки всичко да оказват помощ на спорта Василев и Асенов могат да създадат нещо просто – да накарат претендента за кмет на Район " Красно село " от тяхната коалиция ПП-ДБ-СС Николай Веселинов да отдръпна б

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР